DoğaManşet

NASA: Grönland eriyor!

0

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 3 uydunun Grönland’daki buz tabakasının 8 Temmuz’dan başlayarak 4 gün boyunca beklenmeyen bir biçimde eridiğini tespit ettiğini belirtti. Adanın hemen her yerinde görülen erimenin bazı bölgelerde yüzde 97’ye kadar ulaştığı belirlendi.

Normalde her yaz buzulların yaklaşık yarısı eriyor, ancak bu yıl erime %97’ye çıktı. Araştırmacılar bu eriğmenin çok sıradışı olduğunu, başlangıçta bir ölçüm hatası olduğunu sandıklarını belirtiyorlar.

NASA Goddard Enstitüsü’nden Lora Koenig, bu tür bir erimenin Grönland’da her 150 yılda bir meydana geldiğinin sanıldığını ve en son 1889 yılında kaydedildiğini belirtiyor. Koening bu erimenin devam etmesinin kaygı verici olacağını belirtiyor.

Erime ilk kez bu kadar büyük bir alanda meydana geldi. Son 30 yılda uydular tarafından tespit edilen en büyük erime oranı ise yüzde 55’ti. Geçen hafta Grönland’ın kuzeyindeki Petermann Buzulu’ndan yaklaşık 120 kilometrekare büyüklüğünde bir buz parçası kopmuştu.

Bilim insanları, Grönland’daki buz tabakalarının küresel ısınmaya bağlı olarak anormal hızla eriyip inceldiği konusunda daha önce birçok kez uyarıda bulunmuştu.

Yeşil Gazete

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.