ManşetTarım-Gıda

Kimse GDO istemiyor, kullanan “defterden siliniyor”

0

Türkiye’de toplumun GDO’lara nasıl baktığına dair en kapsamlı çalışmalardan biri Greenpeace Akdeniz tarafından yayınlandı. ‘Gezici Araştırma’ şirketinin yaptığı araştırma, 42 il ve 194 ilçede 2 bin 430’u kadın toplam 4 bin 860 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de toplumun % 82,3’i GDO’ların ne olduğunu biliyor. Bu sonuç, BETAM tarafından geçtiğimiz haftalarda yayımlanan araştırma sonuçlarıyla da paralellik gösteriyor.

Yine araştırma sonuçlarına göre, “Ambalajlı bir ürünün içinde GDO olduğunu bilseni alır mısınız?” sorusuna % 83,3 oranında “Hayır” cevabı veriliyor. Araştırmaya katılan her 2 kişiden 1’i de GDO’lardan endişelendiğini, her 3 kişiden biri ise GDO’lardan ‘çok’ endişelendiğini dile getiriyor.

Markanıza GDO bulaştırmayın

Biyogüvenlik Kurulu, 2011’in sonunda 13 GDO’lu mısır ve 3 GDO’lu soya çeşidinin hayvan yemi olarak ithal edilmesine onay vermişti. Türkiye gıda sektörünün,1000’den fazla üyesiyle en büyük sektörel örgütü olan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Biyogüvenlik Kurulu’na 3 soya, 21 mısır, 3 kolza, 1 şeker pancarı ve 1 patates çeşidi olmak üzere, toplam 29 gıda amaçlı GDO başvurusu yaptı. Greenpeace, Yemezler adlı kampanyasıyla TGDF’nin ithal başvurularını geri çekmesini ve ürünlerinde GDO kullanmayacağını kamuoyuna açıklamasını talep ediyor. Fikir Sahibi Damaklar / Slowfood Türkiye‘nin de benzer bir kampanyası var.

Greenpeace Akdeniz’in araştırmasında, toplumun GDO’ları doğrudan gıda kullanmak üzere ithal etmek isteyen ve/veya GDO’lu gıda üretmek isteyen firmalara nasıl baktığı da ortaya çıkıyor. Bir markanın bir ürününde GDO varsa, o firmanın diğer ürünlerini alır mısınız?’ sorusuna ‘asla almam’ veya ‘almam’ diyenlerin oranı % 60’ı geçiyor. Markanın GDO ithalat yapması veya sadece ithalat başvurusu yapması durumunda güven %80 oranında azalıyor.

Bakanlık göreve

Araştırmanın bir diğer sonucu da toplumun, GDO konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeterli denetim yaptığına veya yapabileceğine inanmadığı yönünde katılımcıların %73’ü Bakanlığın yeterli denetim yapmadığını düşünüyor.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, GDO’lu yemle beslenmiş hayvanlardan elde edilen et, süt, peynir, yumurta gibi ürünlerin etiketlenmesi için çalışıldığı açıklamıştı. Araştırmada GDO’lu yemle
beslenmiş hayvanlardan elde edilen et, süt, peynir, yumurta gibi ürünlerin GDO’lu olarak etiketlenmesini savunanların oranı %85 olurken etiketleme kararının alınmasının Bakanlığın gıda güvenliği konusundaki samimiyetini arttıracağı ortaya çıkıyor.

Son olarak da toplumun GDO yanlısı ve GDO karşıtı bilim insanlarına bakışını da yer veriliyor. Toplumun % 16’sı GDO yanlısı bilim insanlarına güvenirken GDO karşıtı bilim insanlarına güven %57,7 oranında.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.