Kültür-Sanat

Caravaggio’nun gizli 100 eseri bulundu iddiası

0

İtalya’da iki sanat tarihçisi buldukları onlarca eskizin Rönesans dönemi ressamı Caravaggio’ya ait daha önce varlığı bilinmeyen eserler olduğuna inanıyor.

İtalyan medyasına göre eskizlerin Caravaggio’nun öğrencilik yaptığı döneme ait olduğu düşünülüyor.

Eskizler Caravaggio’nun 11 yaşından itibaren birlikte çalıştığı ressam Simone Peterzano’nun arşivinde bulundu.

Peterzano’nun arşivindeki eserlerde, vücut eskizlerinden dini temalı tablolara kadar farklı tarzlarda resimler bulunuyor.

İtalya’da Milano Belediyesi sözcüsü ise bulunan eserler hakkında dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Basın sözcüsü Elena Conenna, AFP ajansına yaptığı açıklamada, çizimlerin zaten arşivlerde bulunduğunu, ancak Caravaggio’yla bağlantılı olduğunu hiç düşünmediklerini söyledi.

“Eskizlerin Caravaggio’ya ait olduğunu teyit etmek isteriz ancak tüm olanlar çok tuhaf. Eskizler saklı bir yerden bulunmuş değil, her zaman herkese açıktı” diyen Conenna, sanat tarihçilerinin son iki yılda arşivlere tekrar bakmalarından ise haberdar olmadığını ekledi.

Ancak İtalyan haber ajansı Ansa’ya göre, sanat tarihçileri Maurizio Bernardelli Curuz ve Adriana Conconi Fedrigolli, Milano’da çeşitli kiliselerde ve Sforzesco Şatosunda yapılan eskizleri iki yıldır inceliyorlardı.

Sanat tarihçisi Curuz, La Repubblica gazetesine yaptığı açıklamada, Manerizm ustası Peterzano’ya atıfta bulunarak, 1584 ve 1588 yılları arasında, Peterzano gibi dönemin ünlü ve aranılan bir ressamın atölyesinde çalışan Caravaggio’nun hiçbir eserinin kalmamasının imkânsız olduğunu ifade etti.

Ansa’ya da açıklama yapan Curuz, çizimlerde güçlü, hızlı ancak amatör bir el olduğunu ve genç Caravaggio’nun yıllar sonra çizimlerinde kullanacağı yüzlerin, vücutların ve manzaraların ilk işaretlerinin görüldüğünü belirtti.

Gerçek adı Michelangelo Merisi olan ressam Caravaggio’nun ilk dönemlerinden hiçbir eserinin günümüze ulaşmadığı sanılıyordu.

Ressam Caravaggio, şiddet ve kargaşa içinde bir yaşam sürmüş; 38 yaşında esrarengiz sebeplerden ölmüştü.

(BBC Türkçe)

You may also like

Comments

Comments are closed.