ManşetSivil Toplum

TEMA Vakfı: “Doğa değil, yaptığımız hatalar öldürüyor”

0

TEMA Vakfı, Samsun ve Sinop’ta yaşanan sel felaketlerinin ardından bir basın açıklaması yaparak “Doğa değil, yaptığımız hatalar öldürüyor” dedi.

Vakıf tarafından perşembe günü yapılan açıklamada “Bu felaketin ardından, dünyanın ve insanlığın bugüne dek karşılaştığı en büyük tehdit olan “İklim Değişikliği”ni bir kez daha tartışmak, insanlık olarak bu konuda hala atmadığımız adımları ortaya koymak ve çok geç olmadan harekete geçilmesi için tüm karar alıcılara ve topluma ısrarla çağrıda bulunmaya devam etmeliyiz.” denerek Samsun ve Sinop’ta yaşanan sel felaketleriyle İklim Değişikliği arasındaki bağlantıya dikkat çekti.

Fosil yakıt kullanımı, arazi kullanım değişiklikleri, ormansızlaşma ve çeşitli sanayi süreçleri gibi insan kaynaklı faaliyetler nedeniyle atmosferdeki sera gazı miktarının hızla arttığı ve Dünya’nın şimdiden, 1900’lere göre 0.75 C daha sıcak olduğu belirtilerek ani yağışlara bağlı sel ve su baskınlarının, İklim Değişikliği’nden en çok etkilenecek bölgelerden biri olan Akdeniz Havzası’nda yer alan Türkiye’de de etkisini göstermeye başladığı vurgulandı. Açıklamada, Nisan ayında Elazığ’ada 6 kişinin ölümüne neden olan hortum ve geçtiğimiz gün Samsun’da 9 kişiyi öldüren sel olayları hatırlatıldı.

“Tüm bu kayıplarımızda iklim değişikliğinin yanı sıra,  yıllardır yaşadığımız feci tecrübelere rağmen hala nehir yataklarının yerleşime açılmakta ısrar ediliyor olmasının, su yataklarının insan müdahaleleriyle kontrol altına alınmaya çalışılmasının da büyük payı var” denen açıklamada, son yıllarda aşırı iklim olaylarının şiddet ve sayısındaki artışa dikkat çekilerek bunun IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) gibi önemli kurumlarla bir çok bilim insanının da yıllardır öngördüğü bir durum olduğu kaydedildi.

Vakıf, “Peki ‘İklim Değişikliği’ni durdurmak için ne yapıyoruz?” sorusuna ise “Hiçbir şey!” cevabını veriyor. Açıklamada, atılan adımların son derece yetersiz kaldığı belirtilerek “Türkiye’nin seragazı salımlarını rekorlar kırarak yükselttiği, iklimin en büyük düşmanı olan kömürlü termik santrallerini birbiri ardına açmak için planlar yaptığı, kısıtlı kaynaklarını toplu ulaşım yerine doğal yaşam alanlarını da katledecek büyük karayolları ve köprü projelerine, yenilenebilir enerji yerine termik ve nükleer enerjiye aktarma yanlışında ısrar ettiği” vurgulandı.

Doğayı ele geçirebileceğimizi sanma hatasında ısrar ettiğimiz ve insanın doğanın sahibi değil, yalnızca bir parçası olduğunu kabul etmediğimiz sürece bu yıkım ve felaketler ne yazık ki artarak devam edecek.” denen açıklama, “Doğayla barışık, ekolojik açıdan sürdürülebilir bir yaşam için hemen harekete geçelim!” mesajıyla son buluyor.

 

Açıklamanın tamamına TEMA Vakfı’nın web sitesinden ulaşılabilir.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.