ManşetYerel

[Son Dakika] “Sellerle yaşamayı öğrenmemiz lazım”: İklim Değişikliği Samsun’u da vurdu

0

Türkiye’yi “serinleten” rüzgarlı havaların bitmesiyle birlikte ülkenin kuzey kesimlerinde yoğun yağışlar başladı.

Samsun’da dün akşam saatlerinde başlayarak tüm gece boyunca şiddetini arttırarak devam eden yağışların sonucunda Mert Nehri taştı, yüzlerce ev ve işyerlerini su bastı.İlk belirlemelerde 4’ü çocuk 6 kişinin öldüğü belirtilirken, az önce ölü sayısının 8’e çıktığı belirtildi. Ölenlerin çoğu TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarından.

TOKİ Kuzey Yıldızı konutları Mert Nehri’nin taşma alanında inşa edilmişti.

Meteoroloji verilerine göre gece boyunca metrekareye 48,5 kilogram yağışın düştüğü Samsun’da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, yaptıkları arama-kurtarma çalışmalarında, 1.5 yaşındaki Hüseyin Yılmaz ile 5 yaşındaki ağabeyi Abdullah Yılmaz’ın cesetlerine ulaştı. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, henüz kimliği belirlenmeyen bir kadının da yaşamını yitirdiğini söyledi. Kardeşlerin annesi Hüsniye Yılmaz’ın vatandaşlar tarafından kurtarıldığı, baba Recep Yılmaz’ın ise 6 yaşındaki kızı Azime’yi sel sularından kurtarmayı başardığı öğrenildi. Anne ile babanın yönlendirmeleri sonucu çalışma yürüten ekipler, sabah saatlerinde Hüseyin ile Abdullah’ın cesetlerini bularak bodrum katından çıkardı.

Mert Nehri’nin taşması sonucu Sinop-Samsun yolundaki eski ve yeni köprülerden bazılarının da tamamen veya kısmen yıkıldığı belirtiliyor. Heyelan tehlikesi nedeniyle Canik ilçesi mevkisinde trafiğe kapatılan Samsun-Ordu karayolu, yapılan çalışma sonucu sabaha karşı kontrollü geçişle araç trafiğine açıldı.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın, konutların bulunduğu Gaziosmanpaşa Mahallesi’ne gelerek kurtarma çalışmalarını incelemesi sırasında mahalle sakinler vali ve belediye başkanını protesto etti.

Vali Aksoy, yaptığı incelemeler sonucunda basın mensuplarına şu açıklamaları yaptı:

“Canik ilçesinde yaklaşık 9 köyümüzde yer yer heyelanların meydana gelmesi, yolları kapatması su baskınlarının oluşması vatandaşlarımızı olumsuz etkilenmiştir. Bu kapsamda çeşitli yardım ekiplerini köylerimize ulaştırmak adına gece saat 24.00’da bütün arkadaşlarımızı seferber ettik. Özellikle ilçe merkezinden köylere ulaşımda yolların kapanması nedeniyle zorluk yaşadık. Bu nedenle ilçe köylerine başka bir ilçeden ulaşmak adına Asarcık’ta ekipler oluşturduk. Orada kaymakam arkadaşımızın nezaretinde jandarma komutanlığımıza ait ekipler il özel idaresine ait ekiplerle birlikte yolları aça aça vatandaşlarımıza ulaştık. Belirli tehlikelere karşı suların farklı noktalara akması yönünde çalışmalarımızı sürdürdük. Kırsal kesimde yağan yağmur kent merkezinde de özellikle Canik ilçe sınırlarında etkili olduğu ve bazı evleri su bastı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri olay yerine intikal ettiler. Özellikle binalarda mahsur kalanları kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. İtfaiye ekipleri, deniz polisimiz bu konuda her türlü imkanı ortaya koyarak vatandaşımıza ulaşmaya çalıştı. İhbarlara ulaşmak adına ekiplerimiz büyük gayret gösteriyor. Arama kurtarma ekiplerimiz 50 personelle çalışmalarını sürdürüyor. İl emniyet ve il jandarma komutanlığımız çalışmalarını sürdürüyor”

Seragazı salımlarının hızla artmasıyla etkisini artan bir hızla hissettiren İklim Değişikliği’ne bağlı olarak bu tür sellerin giderek artan sayıda ve şiddette göstermesi bekleniyor.

Meteroloji Genel Müdürlüğü’nün sitesindeki verilere göre 1970-2010 tarihleri arasında Samsun’a düşen ortalama yıllık yağış 693,9 mm (milimetre) olarak gösteriliyor. Yine aynı 40 yıllık süreçte yağış ortalaması Haziran aylarında 48 mm, Temmuz aylarında ise ortalama 30,4 mm olarak gerçekleşmiş. Bu istatistiklere göre, Samsun’a bir ayda düşmesi gerekenden fazla yağış, safi dün gece düşmüş.

Bu tür afetlerin nedenin olarak İklim Değişikliği’ne bağlı yağış rejimlerinin bozulması gösteriliyor. Bu durum aşırı kuraklık ve şiddetli sellerin yaşanmasına neden oluyor. IPCC (İklim Değişikliği Hükümetlerarası Paneli)’nin 2011 Aralık’ında Durban’da açıkladığı rapora göre geçtiğimiz sene Pakistan’ı vuran ve 20 milyondan fazla kişinin etkilendiği sel afeti gibi olayların dünyanın tamamında sayılarının ve şiddetlerinin artması bekleniyor. Asya Kalkınma Bankası da geçtiğimiz sene benzer bir rapor yayınlamıştı

(Yeşil Gazete, DHA, Radikal)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.