Doğa Mücadelesi

Peru’da altın madeni protestosunda 3 kişi öldürüldü

0

 

Peru’nun Cajamarca bölesinin Celendin kentinde, Belediye Başkanı’nın yapılması planlanan altın madenine desteğini açıklaması üzerine, hükümet binalarını işgal eden göstericilere polisin sert müdahalesi sonucu üç kişi hayatını kaybetti. Olaylarda yirmi civarında kişi de yaralandı. Ölen göstericilerden ikisinin başından vurularak öldürüldüğü belirtiliyor. Gösterilerde en az onbeş kişi de tutuklandı.

 

ABD şirketi Newport tarafından deniz seviyesinden 3700 metre yükseklikte yürütülen 4.8 milyar dolarlık Conga altın madeni projesi çerçevesinde dört doğal gölün suyunun boşaltılarak şirket tarafından inşa edilen yapay rezervuarlara taşınması öngörülüyor. Bölgede yaşayan insanlar ise yapay rezervuarların göllerin yerini tutamayacağını söyleyerek projeye karşı çıkıyorlar. Boşaltılması öngörülen göller halihazırda tarım ve otlak alanlarının sulanması için kullanılıyor. 2015’de üretime geçmesi planlanan proje, Amerika kıtasının en büyük altın madeni olan Yanacocha madenini daha da büyütmek amacıyla ekleme olarak tasarlanıyor.

Newport şirketi projenin binlerce kişiye istihdam yaratacağını iddia ederken bölge halkları projelere karşı çıkıyor. Aralık ayında başka bir altın madenine karşı benzer gösteriler neticesinde Espinar bölgesinde olağanüstü hal ilan edilmişti. Son olaylar sonrasında ise Başbakan Oscar Valdes, hükümetin Cajamarca bölgesinde toplanma ve gösteri düzenleme haklarını askıya almayı değerlendirdiğini açıkladı. Madencilik Peru’nun ihracat gelirlerinin yüzde 60’ını oluşturuyor.

(Huffington Post, BBC, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.