EnerjiManşet

AKP, kömürden daha kara parti…

0

AKP, kömürde eli yükseltti. Artık sadece yoksullara değil, zenginlere de kömür dağıtılacak…

Kömürün insan sağlığına oldukça zararlı bir ısınma aracı olduğu ve kömürlü termik santrallerin yüksek sera gazı salımı ile iklim değişikliğinin nedenleri arasında olduğu biliniyor.

Diğer taraftan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bundan aylar önce 2012’yi kömür yılı ilan etti. Ve Bakan Taner Yıldız, önceki gün, ciddi yatırımcılara herhangi bir bedeli olmadan 30 yıllığına kömür dağıtacağını açıkladı.

Kömür beni bambaşka hissettiriyor

Yıldız, Adana Tufanbeyli linyit kömür sahasında kurulacak 600 Megavat (MW) kapasiteli santral yapımı rödovans imza törenine katıldı. Burada  konuşan bakan, kömürün yerli yatırım olduğunu söyledi ve kömüre yapılacak yatırımdan aynı bir memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Yıldız, “Ama çantacı diye tabir ettiğimiz, spekülatif davranışlarda bulunan yatırımcılar varsa onlara kömür 6 aylığına verilir, 6 ay sonra tekrar geri alınır. Ciddi yatırımcının 30 yıl yanındayız, ama manipule etmek isteyenlerin en fazla 6 ay süresi var, bu süreyi geçirmeyiz. Çünkü hem Türkiye’nin kaybedecek vakti yok hem de ciddi yatırımcıları oyalamamamız lazım” dedi.

Kömür bizi liberalleştirecek

Kömürde 17-18 bin Megavat civarında kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Yıldız, hem nükleer ve yenilenebilir kaynaklarla ilgili yatırımların devam edeceğini hem de yerli kömürün enerji üretiminde kullanılacağını vurguladı. Türkiye’de son 10 yılda birçok sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de ciddi yatırımlar yapıldığını anlatan Yıldız, “Dünya büyüyor ama Türkiye dünyadan daha hızlı büyüyor. Türkiye büyüyor ama enerji sektörü daha hızlı büyümek zorunda ki serbestleşmeyi, liberalleşmeyi gerçekleştirmiş olalım” diye konuştu.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.