DünyaManşet

Pentagon’dan Ankara’ya mesaj

0

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Suriye’nin Lazkiye kenti açıklarında düşürülen Türk jeti ile ilgili olarak “Konu henüz NATO’nun gündemine getirilmedi. Şu noktada tüm gelişmeleri izliyoruz, Türkiye’nin açıklama yapması daha doğru. Talep olursa arama çalışmalarına katılırız” dedi.

İsmi açıklanmayan üst düzey bir Pentagon yetkilisi ise “Talep gelmesi halinde arama kurtarma çalışmalarına katılabiliriz” dedi. Yetkili olay bölgesinin ABD açısından kolay ulaşılabilir bir bölge olmadığını da sözlerine ekledi

Amerikan basını, Türkiye’nin olası tavrını tartışıyor

Amerikan basını, Türkiye’nin olası tavrı konusundaki belirsizliğe dikkat çekerken, Türkiye’nin NATO olmaksızın kendi başına karşılık vermeyeceği fikri üzerinde birleşti. Ağırlıklı olarak Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen güvenlik toplantısı ve Suriye ‘nin açıklamalarının kullanıldığı haberlerde şöyle denildi:

Los Angeles Times: ”Son gelişmeler, Suriye’deki krizin sınırlarının ötesine geçiyor. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin büsbütün bozulması riski yaratıyor.”

New York Times: ”Türkiye ile Suriye’nin arasının geçen yıldan itibaren kötüleşmesinden sonra, ilk kez Suriye ordusu bir Türk askeri uçağını düşürdü”

FoxNews: ”Türkiye’nin nasıl harekete geçeceğinin net değil. Ancak Türkiye, Suriye’nin, sınırındaki bir mülteci kampına ateş açmasından sonra, güvenliğini ihlal edecek hiçbir eylemi hoşgörü göstermeyeceğini belirtmişti’.

The Washington Post: ”Olayın bölgedeki gergin havayı gözler önüne serdi. Suriye’deki isyanın, Suriye sınırlarının dışına yayılacağından, komşu ülkeleri işin içine çekeceğinden ve belki geniş boyutlu uluslararası askeri müdahaleye neden olabileceğinden endişe edilmekte”

ABC: “Şam, eski yakın müttefiki’ Türkiye’yi muhtemelen ihtilafın içine çekerek, ülkesindeki krize kaygı verici yeni bir boyut ekledi.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan ismi açıklanmayan bir yetkili ise CNN’e konuşarak ”Talep gelmesi halinde arama ve kurtarma çalışmalarına katkı sağlayabileceklerini, ancak olayın meydana geldiği bölgenin, kısa zamanda yardım götürebilecek yakınlıkta imkanlara sahip oldukları bir bölge olmadığını” söylediğini bildirdi.

ABD basınında ayrıca, NATO üyesi olan Türkiye’nin Suriye’den kaçan sığınmacılara yardım eli uzattığı, Suriye Halkının Dostları grubunun önde gelen üyelerinden biri olduğu ve Başbakan Erdoğan’ın, sürekli Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidardan çekilmesi gerektiğini belirttiği ve Esad’ı sert eleştirdiği gibi hususlardan bahsedildi.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.