DünyaManşet

Fukuşima’da yeni skandal

0

Japonya’da geçtiğimiz yıl yaşanan deprem ve tsunami sonrasında meydana gelen nükleer felakete ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Asahi Shimbun gazetesinin haberine göre geçtiğimiz yıl Mart ayında yaşanan felaketi takiben Fukuşima santralinin bir numaralı reaktöründe askeri uçaklar kullanılarak ABD Enerji Bakanlığı tarafından toplanan radyasyon seviyesine ilişkin detaylı bilgilerin hükümet veya halkla paylaşılmadığı ortaya çıktı.

Haber, 17 ila 19 Mart tarihleri arasında Fukuşima çevresinde 45 kilometre çapında bir alanda gerçekleştirilen detaylı ölçümlerin haritalandırılarak Japonya Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı (NISA) ile üç ayrı defa paylaşıldığını; ancak, NISA’nın bu bilgileri, o sırada bölgede tahliye faaliyetleri yürüten ekipler de dahil olmak üzere, yetkililere iletmediğini açığa çıkardı. Paylaşılmayan bilgiler, bölgede yaşayan halkın sadece sekiz saat içinde bir yıllık azami radyasyon oranına maruz kaldığını ortaya koyuyor. Söz konusu radyasyon haritalarının Bilim Bakanlığı yetkililerinin de eline geçtiği; ancak, yine açıklanmadığı ayrıntısı da haberde yer alıyor.

NISA başkan yardımcısı Tetsuya Yamamoto, Asahi Shimbun’un haberi üzerine bir basın toplantısı düzenleyerek olayı doğruladı ve ilgili radyasyon haritalarının felaketten etkilenen insanların tahliyesine yardımcı olmak amacıyla kullanılmadığı için özür diledi.

Hatırlanacağı gibi Japonya Fukuşima felaketinden bu yana atıl durumda tuttuğu nükleer santralleri geçtiğimiz günlerde tekrar kullanıma sokmaya başlamıştı.

(Yeşil Gazete, Asahi Shimbun, commondreams.org )

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.