Doğa MücadelesiEkolojiManşetTürkiye

Yargıtay’dan altıncıları üzen karar

0

 

Dünya Çevre Gününde Yargıtay 4. Hukuk dairesinin aldığı onama kararı altıncıları üzdü.

 

Yargıtay Yerel mahkemenin Koza madencilik firmasının Dikili Belediye başkanı Osman Özgüven hakkında açtığı tazminat davasının reddi kararını onarken yerel mahkemenin altın madenlerinin doğa için büyük bir tehdit oluşturduğu kararını da tescil etmiş oldu.

 

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Kozak Yaylası’nda, 4 ayrı yerde (Bergama’ya bağlı Kozak Kaplan Köyü, Yukarıbey Köyü, Yerlitahtacı Köyü ile Dikili’ye bağlı Çağlan köyü) Koza madencilik şirketine ruhsatlı altın madeni ocağı için ÇED olumlu belgesi vermesi üzerine, konuyla ilgili kamuoyu oluşturmak ve olası çevresel riskler konusunda yetkilileri uyarmak için 25 Eylül 2009 tarihinde Bergama Belediyesi Meclis Salonunda toplantı düzenlenmişti. Toplantıya Kozak Yaylası’na yakın olan Edremit Körfezinden Bakırçay Bölgesi’ne kadar birçok belediye başkanı, Kozak Köylüleri Bergamalılar ve basın çalışanları katılmıştı.

 

Toplantıda Dikili Belediye Başkanı Osman Nuri Özgüven özetle; “…günlük küçük menfaatler için geleceğinizi yok etmeyin, siyanürle altın çıkarmak çok eski yıllara dayanıyor, bu yöntemle Ovacık’ı talan ettiler, şimdi Kaz Dağları ve Kozak Yaylası’nda bunu yapmak istiyorlar, yoksul halkımızın elinden sahip oldukları değerleri alıyorlar, altınla zehirliyorlar, suyu özelleştiriyorlar. Şimdi de havayı özelleştirmeye çalışıyorlar. Oksijen deposu Kaz Dağları ve Kozak Yaylası’nda altın arama faaliyetleri ile insanımızın oksijenini yok etmeye çalışıyorlar: Oların Allahı para, parayı da kendileri için istiyorlar, köylerde birkaç kişiye iş vererek kendilerine fedai tutmak istiyorlar, onların bu oyunlarına gelmeyelim, el birliği içinde en doğal hakkımız olan yaşam hakkımızı savunalım…” demişti.

 

Altıncı Koza Madenciliğin açtığı hakaret davasını reddeden yerel mahkeme tarihi bir karar vermişti. Kararın gerekçesinde; “…altın madeninin işletilmesi sırasında çevre kirliliğinin oluştuğu genel bir kabuldür. Kozak Yaylasındaki işletme sırasında da çevre kirliliğinin oluşacağı, halkın kullanaacağı suyun kirleneceği şüphesizdir…” deniliyor. Bu çarpıcı ve önemli gerekçeyle, Kozak Yaylası’nda açılacak maden ocaklarının yaratacağı yaşamsal risk mahkeme kararıyla kabul edilmişti.

 

Dünya Çevre Gününde Yargıtay’da görülen davada yerel mahkeminin verdiği karar onandı. Karar üzerine Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in avukatı Arif Arif Ali Cangı yeşil Gazete’ye bir demeç vererek Yargıtay’ın kararı ile altın madeni işletmelerinin doğaya verdiği zarar yargı tarafından da kabul edilmiş oldu, aynı zamanda yaşam savunucularını tazminat davalarıyla yıldırma girişimi bir kez daha amacına ulaşmadı diye konuştu.

 

Yeşil Gazete

 

You may also like

Comments

Comments are closed.