ManşetTürkiye

GATA vicdani reddi kabul etti

0

Vicdani retçi Muhammed Serdar Delice’ye Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) tarafından “Şahsın vicdani ret durumu birliğin bütünlüğüne zarar vermektedir. Askerliğe uygun değildir” şeklinde rapor verildi.

Bu rapora göre Muhammed Serdar Delice’nin askeriye ile ilişiği kesilmiş oldu. Ancak firar suçundan yargılandığı davadan almış olduğu on aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onanırsa, Delice’nin üç ay daha hapis yatması söz konusu.

Delice’nin avukatı Tayfun Çakır, raporun henüz kendisine ulaşmadığını ama raporda yer alan “(…) vicdani ret durumu birliğin bütünlüğüne zarar vermektedir. Askerliğe uygun değildir” ifadesinin vicdani reddin askerlik yapmamak için geçerli gerekçe olarak kabulü anlamına geldiğini belirtti.

“Biz vicdani redde değil, cüzdani redde karşıyız”

Muhammed Serdar Delice vicdani ret mail grubuna gönderdiği mesajda yaşadığı süreci şöyle özetledi:

* 16 Mayıs 2012 sabah 9.00’da Malatya da çağrıldığım yerde kışlada hazır bulundum. Bana kıyafetlerimi giyip içtima alanına çıkmam için telkinde bulunuldu. Bense bunun mümkün olmadığını ve bir resmi kurumdan çağırıldığım için orada olduğumu, asker olmadığımı belirttim.

* Tutanakla ifadem alındı ve mahkemeye rütbeli ve bir er nezaretinde götürüldüm. Gerekçeli karar tebliğ edildi ve bir telefon trafiği ardından hastaneye sevk edildim. Alay komutanının kesin talimatı üzerine beş asker benden sorumlu oldu.

* Malatya Askeri Hastanesi Elazığ a sevk etti. Oradan da GATA’ya sevk edildim. Bir geceyi kışlada geçirdim. Bütün bölük beni PKK’lı ilan etmişti. Bu utanç tablosu altında ertesi gün ne PKK ne de başka bir örgütle ilişkimin olup olmadığının araştırılması için bir dilekçe yazdım.

* Pazartesi GATA’da muayene oldum. Sağlık sorunlarımın bir işi yapmak için engel olmadığını, sadece vicdani retçi olduğumu belirttim.

* Salı gün konseye, çarşamba günü de heyette çıktım ve orada da vicdani retçi olduğumu belirttim. “Uyum Bozukluğu B16 şeklinde askerliğe el verişli değildir. Şahsın vicdani ret durumu birliğin bütünlüğüne zarar vermektedir. Askerliğe uygun değildir” şeklinde bir rapor aldım.

* Heyetteki bir doktor “Biz vicdani redde karşı değiliz, biz cüzdani redde karşıyız hadi sen evine git dedi.”

“Mahkeme vicdani retçi değil demişti”

Avukat Tayfun Çakır, Delice’ye “askerliğe elverişli değildir” diye bir rapor verildiğini ve kendisinin askeriyeyle ilişkisinin kesildiğini söyledi.

“Ancak burada esas önemli olan raporda ‘vicdani ret’ tanımının yer alması. Vicdani reddin askerlik yapmamak için gerekçe olarak kabul edildiği anlaşılıyor.”

“Muhammed’in firara ilişkin dava dosyası şu anda Askeri Yargıtay’da. Askeri Yargıtay’ın nasıl bir karar vereceğini bilemiyoruz. Yerel mahkemenin 10 aylık hapis cezasını onaylarsa, Muhammed’in yattığı süre de düşünce üç ay daha hapis yatma ihtimali var. Ancak denetimli serbestlikten yararlanma ihtimali olabilir.”

“Mahkeme Muhammed’in dini inançları gereği vicdani retçi olamayacağına karar vermiş ve 10 ay hapis cezası vermişti. Bu durumda mahkemenin kararı GATA raporuyla çelişiyor.”

Ekin Karaca/www.bianet.org

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.