Köşe Yazıları

Hayvan deneylerine karşı “Beyaz tavşanı takip et” (2)

0

Her neyse, aradığım ürünleri bulduktan sonra da araştırmaya devam ettim çünkü kafamda hala fazlasıyla soru işareti vardı. Öncelikle, her türlü ürünlerinin doğal olduğunu ve kesinlikle hayvan deneylerine karşı olduklarını söyleyen yaygın kozmetik markaları Body Shop ve Yves Rocher mağazalarını dolaştım.  Çünkü gördüğüm kadarıyla bu firmaların ürünlerinde de logo yoktu. Öncelikle Body Shop’tan bahsetmek istiyorum. Ürünlerin üzerinde logo olmamasının nedenini pek çok mağazada sordum. Mağazalarda sorduğum kişilerin hepsi hiçbir fikri olmadığını söyledi. Sadece bir Body Shop çalışanı “Biz kesinlikle hayvanlar üzerinde deney yapmıyoruz, gönüllü insan denekler üzerinde deney yapıyoruz” cevabını verdi. Beklediği “Ha tamam o zaman insanlar üzerinde deniyorsanız alayım o zaman” demem miydi bilmiyorum ancak sonuçta bir farkı yok. Yine de bahsettiğim gibi ne yazık ki çalışanlara çok da güvenilmediği gösterdi bu süreç bana. O sebeple önce Body Shop’un Türkiye’deki temsilcisine mail attım ama bir yanıt gelmedi. Sonrasında ise Amerika’daki Tüketici Merkezi’ne danışmaya karar verdim. Oradan gelen yanıtta şunlar yazıyordu: Öncelikle Body Shop’un kesinlikle doğaya duyarlı olduğunu açıklamışlar. Ürünlerinin içeriklerinde kullandıkları doğal ürünleri de Zambiya’dan Avustralya’ya  küçük üreticiden satın aldıklarını eklemişler. Dahası sorumda Loreal’le ilgili hiçbir şey sormama rağmen, anladığım kadarıyla bu konuda fazlaca soru geldiği için ona da bir açıklama getirmek istemişler. Body shop uzunca bir süre önce Loreal’e satıldığı ve Loreal’de hayvan deneylerine bir son vermediği için çoğu insan Body Shop’un’da artık deney yaptığı kanısında. Fakat Body Shopdan gelen mailde, Loreal’ın, Body Shop’ın ilkelerine saygı duyduğu ve destek verdiği söyleniyor. Peki, o zaman Loreal neden bu ilkeleri benimsemiyor derseniz ona da bir cevabım yok.

Gelelim logo meselesine… Müşteri temsilcisi Tangy J. Body Shop’un www.leapingbunny.org listesinde yer aldğını ama logoyu kullanmadıklarını söylemiş. Evet gerçekten de listede Body Shop’un adı var. Benim anladığım kadarıyla logoyu kullanamamalarının nedeni Loreal’in bir alt firması olmaları. Çünkü listelere baktığınıda 3 farklı grup görüyorsunuz. Bunlardan ilki Sıçrayan Tavşan (Leaping Bunny) standardına uymayan ana şirkete bağlı zulümsüz üretim yapan (cruelty free) yan şirket, ikinci grupta Kanada firmaları, üçüncü grupta ise CCIC (leaping bunny standardını belirleyen ve gerekli uygulamaları yapan kuruluş) logosu lisansı sahibi firma. Body Shop’da tahmin edileceği gibi ilk gruba ait.

İkinci olarak ele bahsetmek istediğim marka ise önce de söylediğim gibi Yves Rocher. Açıkçası deney yapmadıklarını söylemenin yanı sıra Yves Rocher’nin başka dikkat çeken noktaları da var. Örneğin, şampuanlarının üzerinde “gezegenimiz için şampuanlanırken suyu kapatın” yazıyor. Ayrıca, geri dönüştürülmüş plastikler kullanıyorlar. Fakat ürünlerinde neden logo yok sorusu yine kafamı kurcaladı. Kaçıncı defa tekrarlıyorum bilmiyorum ancak bu markanın çalışanlarının da (en azından benim sorduklarımın) ürünlerde neden logo olmadığıyla ilgili bir bilgisi yoktu. Sadece bir tanesi nesli tükenmekte olan bitkileri bile kullanmadıklarını söyledi. En sonunda bunun nedenini öğrenmek için Yves Rocher’nin Fransa’daki merkezine mail attım. Gelen cevap oldukça ilginçti. Öncelikle uzunca ürünlerini farklı yöntemlerle test ettiklerini ancak kesinlikle hayvanlar üzerinde test yapmadıklarını açıklamışlar. Logonun olmamasının sebebini de şu şekilde anlatmışlar. Hayvanlar üzerinde test edilmemiştir logosunu veren BUAV bir süredir kriterlerini değiştirmiş. Her ne kadar bir firma hayvan deneylerine karşı olsa da Çin’e ithal edildiğinde Çin kendi inisiyatifiyle deney yapabiliyormuş. Dolayısıyla ürünlerini Çin’e ithal eden markalara artık logo verilmiyormuş. Yves Rocher sorunların diyalogla çözüleceğine inandığı için Çin pazarından çekilmek yerine onları ikna etmeye çalışıyormuş. Karar kullanıcının.

Hayvanlar üzerinde deney yapılmamış  ürün arama serüvenimi belki azıcık da olsa yol gösterici olur diye paylaşmak istedim. Neler yapılabilir diye düşündüğümde her halde ilk olarak insanların da o deneylerde katledilen hayvanlar gibi sadece doğanın bir parçası olduğu ve istediği hayvanı istediği şekilde kullanmayacağı fikri herkesçe benimsenmeli. Sonrasında herkesin logodan haberdar olması bir şekilde sağlanmalı. Dahası, üreticiler üzerinde baskı oluşturmalı ve test edilmemiş ürünler tercih edilmeli, hala deney yapmakta ısrar eden firmaların ürünleri satın alınmamalı. Sonra, bir düşünün tam şu an kaç milyon hayvan acı çekiyor ya da bu yazıyı okuduğunuz zaman içerisinde kaç bini öldü.

Yazının ilk bölümü için: http://www.yesilgazete.org/blog/2012/05/08/hayvan-deneylerine-karsi-%E2%80%9Cbeyaz-tavsani-takip-et%E2%80%9D-1/

You may also like

Comments

Comments are closed.