LGBTİ+Manşet

Trans cinayetlerine sessiz kalma, suça ortak olma!

0

30 Mart Cuma günü İzmir’in Karabağlar ilçesinde öldürülen Tuğçe Şahin İzmir ve Ankara’da eşzamanlı olarak anıldı. Sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar cinayetin bir an önce aydınlatılmasını istedi.

İzmir’deki etkinlikte Siyah Pembe Üçgen LGBTT Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen topluluk, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde mum yaktı; 23 yaşında öldürülen Şahin’in resmi ile, sessiz oturma eylemi gerçekleştirdi. Eyleme çevredeki çok sayıda kişi de destek verdi.

Cinayet ile ilgili basına açıklama yapan Siyah Pembe Üçgen üyesi Deniz Solmaz, her yıl 20’ye yakın trans kadının öldürüldüğünü belirtti. Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nu ve AK Parti hükümetini göreve çağırdı.

Açıklamada “Eşitlik talep eden yurttaşlar olarak, bize yönelen ideolojik şiddetin ve hak ihlallerinin daha ne kadar süreceğini soruyoruz. Her cinayetten sonra, bu son olsun, diyerek yetkilileri göreve davet ediyoruz. Trans bireyleri sarmallayan ayrımcılığa, güvensiz çalışma koşullarına karşı gereken önlemleri, ihtiyaç duyduğumuz kamu desteğini talep etmeye devam edeceğiz. Transfobik şiddete yanıt olarak, faillerin az ceza almalarına neden olan haksız tahrik, iyi hal indirimleri değil; tam tersine ağırlaştıracak olan nefret suçları yasası istiyoruz. Trans bireylerin öldürülmesini normalleştiren sisteme inat, biz bu cinayetlere alışmayacağız, kanıksamayacağız. Sessiz kalmak, suça ortak olmaktır.” dendi.

Tuğçe Şahin

Cinayet soruşturma aşamasında, haberlerde ayrımcılık var

Olay ile ilgili İzmir Emniyeti Cinayet Masası tarafından soruşturma başlatıldı. Şahin’in konuştuğumuz yakınları, olayın medyaya yansıma şeklinden de rahatsız. Ayrımcılığı meşrulaştırmakla eleştiriyorlar: “Ötekileştirme ve ihlaller, medyadaki dilden başlıyor.” diyorlar. Cinayet haberlerinde mağdur, erkek adı ile veriliyor: Hasan Şahin.
“Önce kadın sanmak” klişesi tekrarlanıyor, “travestilik” manşete çıkartılıyor. Sabah Gazetesi “Travesti otomobilinde öldürüldü” diyerek Tuğçe Şahin’i kimlik grubu içine etiketleyip muğlaklaştırıyor. Başlıklarda “cinayet” yerine kullanılan “infaz” sözcüğü, egemen kültürde kriminalize edilmiş travestilik algısını yeniden üretiyor. Mağdurun masumiyetinin sorgulanmasına neden oluyor.

Haberlerde, trans bireylere yaşatılan ekonomik ayrımcılık, seks işçiliğinin dayatılması, sosyal dışlama ve sistemik erkek şiddetinden hiç söz edilmiyor. Ülkede sürüp giden cinayetlerden biri daha, sosyal bağlamında ele alınmamış oluyor. Okuyucu, trans bireylerin Türkiye’de de, pek çok dünya ülkesinde olduğu gibi öğretmen, milletvekili, su tesisatçısı, terzi, cerrah ya da işsiz oldukları, olabilecekleri hakkında aydınlatılmıyor.

Seks işçiliği yeni genelevlerinin açılmaması, trans kadınların istihdam edilmemesi, evlerin kapatılması ve kayıtsız işçilere emniyet baskısı sonucunda ücra bölgelere kayıyor. Trans seks işçilerinin tekinsiz mahallerde şiddet eğilimli müşteriler ya da kişiler ile karşılaşma riskleri daha yüksek oluyor.

İnsan hakları aktivisti Erdem Gür, 18 Mart’ta köşesinde “Emniyet, İzmir’in imajı için transseksüelleri kentten temizlemeli.” diyerek hedef gösteren GazetemEge yazarı Hilmi Çınar hakkında geçen hafta yaptıkları suç duyurusuna henüz yanıt alamadıklarını söylüyor.

Bakanlık bu cinayete de müdahil olacak mı?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İzmir’de Ayşe Selen Ayla, Azra Has, Esra Yaşar’ın ve Siirt’te Esin Güneş’in öldürüldüğü davalara geçtiğimiz Mart ayı sonunda müdahil oldu. Bakanlık’ın, mahkemelere ilettiği müdahillik dilekçelerinde vurguladığı uluslararası sözleşmelere ve Türkiye yasalarına bağlı kalarak, trans kadın cinayetlerini de sahiplenip sahiplenmeyeceği önümüzdeki dönemde belli olacak.

* Basın açıklamasına imzacı olan sivil toplum örgütleri: Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, İstanbul LGBTT Derneği, Kadın Kapısı, Kaos GL Derneği, ODTÜ LGBT Topluluğu, İllet, Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi

İlgili haber: http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=10973

Haber ve fotoğraflar: Murat Köylü (Kaos GL)


 

 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.