DünyaManşet

Korsanların yıldızı parlıyor

0

Almanya’da hafta sonu Saar Eyaleti’nde yapılan seçimlerde yine iyi bir sonuç elde eden Korsanlar Partisi’nin yıldızı giderek parlıyor. Araştırmalara göre, Korsanların potansiyel oy oranı yüzde 24 civarında.

Onlar dijital çağın yeni siyasi oluşumu… Sanal dünyada sansür tartışmalarının ortaya çıkmasıyla internette özgürlüğü ve özgür içerik paylaşımını siyasi hedefleri haline getiren Korsanlar Partisi, Almanya’da başarı grafiğini yükseltmeye devam ediyor.

Hafta sonu Saar Eyaleti’ndeki seçimlerde yüzde 7,4 oranında oy toplayan Korsanlar, geçen eylül ayında Berlin Eyaleti’nde yapılan seçimlerde de yüzde 8,9 oy oranıyla eyalet parlamentosuna girmeyi başarmıştı. Korsanların başarısı hedef kitlesinin yer aldığı internette de büyük sükse yarattı ve parti seçim gecesi Twitter’ın “Trendy Topic“ listesinde yerini aldı.

‘Açık bir platform sunduk’

Saar Eyaleti’nde yüzde 5 oy alabilen başlıca siyasi rakibi Yeşilleri de geride bırakan Korsanlar Partisi mayıs ayında Kuzey Ren Vestfalya ve Schleswig-Holstein eyaletlerindeki seçimler için de umutlu.Partinin Saar Eyaleti teşkilatından Michael Hilberer, elde ettikleri seçim başarısını şöyle değerlendirdi: “Evet, öncelikle biz normalde sandık başına gitmeyen seçmenlerin oylarını topladık. Eğer insanların demokratik sürece katılımını sağlayabiliyorsak ne mutlu bize. Sanıyorum, başarımızı değerlendirmek için siyasette insanlara açık bir platform sunduğumuzun idrak edilmesi gerekiyor. Kanımca bu, bizim en önemli başarı sırrımız.”

Korsanların zaferi karşısında şaşkın olan diğer siyasi partiler ise ortaya çıkan yeni siyasi taleplerin farkında. İktidar partilerinden Hrıstiyan Demokrat Birlik’in genel sekreteri Hermann Gröhe, internet politikası, vatandaş katılımı ve şeffaflığın artırılması gibi konular üzerinden ortaya çıkan ve seçmen toplayan bir partinin diğer partiler tarafından da dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.

Gröhe şöyle konuştu: “Evet, bu partiyi ciddiye alıyoruz. Biz de önemli siyasi konularda vatandaşın daha erken bir aşamada katılımını sağlayacak ve bu ülkede yaşayan insanların protestoyu bir çıkış yolu olarak görmesini engelleyecek daha etkin adımlar atılabilmesi için çalışmalıyız. Korsanlar Partisi’nin bu seçimde elde ettiği başarı, her parti için daha iyisinin nasıl olabileceği konusunda düşünmek için bir vesile olmalı.”

Hür Demokratlar rahatsız oldu

Korsanların başarısından en çok rahatsız olan ise Saar Eyaleti’nde yüzde 1,2 oranında oy alabilen iktidar ortağı Hür Demokrat Parti oldu. Hür Demokratların genel sekreteri Patrick Döring, seçim gecesi yaptığı değerlendirmede “kitlelerin despotu” nitelemesiyle Korsanlar Partisi’ni hedef aldı. Döring, internetteki anonim tartışmalarda çoğunluğun görüşlerine ilişkin tamamen yanlış bir izlenim oluşturulduğunu ve Korsanların da buna öncülük ettiğini savundu.

İnternet politikası, Almanya’daki diğer büyük siyasi partilerin de gündeminde artık daha önemli bir yer tutmaya başladı. Sosyal Demokrat Parti Genel Sekreteri Adrea Nahles şunları söylüyor: “Federal Parlamento’daki bütün partilerin, internet politikasını bir süredir önemli bir konu olarak dikkate aldığımızı düşünüyorum. Bu birkaç yıl önce başladı. Saar Eyaleti’nde de genç seçmenlerin oyunu internet politikalarımız üzerinden aldık. Yani orada bu konuda birinci sırada yer alan Korsanlar değil, Sosyal Demokratlardır.”

(DW)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.