Yerel

Adalar Yönetim Planı hazırlık toplantısı hafta sonu Heybeliada’da yapıldı

0

Çalışmalarına 2012 ocak ayında başlayan Adalar Alan Yönetim Planı İçin
Sivil Girişim grubu, halka açık ilk toplantısını 25 Mart 2012 Pazar günü
Heybeliada Halki Palas otelinde gerçekleştirdi.

Tabiat ve kültür varlıklarını koruma kanununun değişen maddeleri nedeniyle adalar gibi sit alanlarında merkezi ve yerel yönetimlere bir yönetim planı oluşturma görevi veriliyor. Sivil girişimin çağrıcıları Adaların bu gününü ve geleceğini belirleyecek bu planın, kapalı kapılar ardında sadece bürokratlar ve teknokratlar tarafından hazırlanması yerine tüm adalıların katıldığı ortak bir sivil girişimle yerel olarak oluşturulması gerektiğini düşünüyor.

Bu kapsamda “Adalar Yönetim Planı için Sivil Girişim” Grubu, İstanbul Adalar Bölgesi’nde mevcut sorunların katılımcı yöntemlerle çözümü için kuruldu ve yol haritası niteliğinde sivil bir yönetim planı oluşturulmasını teşvik edecek bir platform olarak çalışmalara başladı.

Toplantıya 150’ye yakın kişi katılım gösterdi. Girişim grubundan Orhan Silier’in konuşmasıyla açılan ve Betül Tanbay’ın kolaylaştırıcılığında  başlayan toplantı yapılan sunum, tartışma ve katkılarla 7 saatte tamamlandı.  Alan Yönetim Planı’nın temel altbaşlıkları olarak belirlenen Sağlık konusunda Adalar Sağlık Grup Başkanı Güliz Ulu, Ulaşım konusunda Heybeliada  önüllüleri Derneği Başkanı Ömer Faruk Berksan, Çevre başlığında İstanbul  Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof.  Dr. Bayram Öztürk, Girişim grubundan Sevgi Mutlu ve Selma Atabek, Sosyal Yaşam başlığında yazar Ari Çokona ve girişim grubundan Dr. Savaş Çömlek, İmar-Kıyılar Başlığında İnsan Yerleşimleri Derneği’nden Korhan Gümüş, Turizm başlığında Adalar Vakfı’ndan Teoman Göral, Tarihi-Kültürel Mras başlığında Adalar Müzesi’nden Deniz Koç ve Yerel Yönetimler başlığında da Adalar Belediyesinden Sumru Süslü 15’er dakikalık sunum yaptılar. Her sunumun ardından konuyla ilgili katılımlcılar değerlendirmelerini ve önerilerini dile getirdiler.

Toplantı sonrası Alan Yönetim Planı taslağının hazırlanması için 9 ana başlıkta çalışma grupları oluşturuldu. Çalışma gruplarının isteyen herkese açık olduğu ve adalaryonetimplani.org adresindeki formu doldurarak sürece dahil olunabileceği ve yine aynı web sitesinde toplantının notlarının ve yapılacak etkinliklerin duyurulmaya başlanacağı bildirildi.

Yönetim planı taslağının Haziran 2012 ortasına kadar tamamlanması ve yine
herkese açık bir toplantıyla kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor

(Yeşil Gazete)

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.