Dünya

Portekiz’de işçiler genel grevde

0

Ekonomik krizin pençesindeki Portekiz’de kamu çalışanları genel greve gitti.

Ülkenin en büyük işçi sendikası Portekiz İşçileri Genel Konfederasyonu’nun (CGTP) çağrısıyla düzenlenen grevde işçiler hükümetin kemer sıkma önlemlerini protesto ediyor.

Sabah erken saatlerde otobüs ve belediye garajları önlerini kapatan göstericiler, grevin kırılmasına da izin vermedi.

Kameralara konuşan grevdeki kamu çalışanları özellikle gelirlerindeki kesintilerden rahatsız:

“Grev Troyka’nın tedbirleri ile alakalı (Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu, Avrupa Merkez Bankası). Noel primi ve tatil primlerinin kesilmesi gibi. Kamu çalışanları ve tabii ki toplu taşıma çalışanları bu iki gelirin kesilmesinden çok etkilendi.”

Ülkede toplu taşımada büyük aksamalar yaşanırken Lizbon, Porto gibi büyük şehirlerde metro ile gemi gibi bazı ulaşım araçlarında asgari hizmetin bile verilmediği bildirildi.

Konfederasyon’un lideri Armenio Carlos, “Bu çifte sorumluluğu olan bir savaş. Haklara sahip olanların onları koruması ve bu hakların gelecek nesillere aktarılması ile ilgili bir savaş.” şeklinde konuştu.

Portekiz hükümetinin, iş adamları ve ülkedeki 2. büyük sendika olan UGT ile uzlaşmaya vararak bu yıl çıkardığı yeni iş yasası işten çıkarılmaları kolaylaştırması ve pazarın daha çok liberalleştirilmesine yol açtığı için eleştiriliyor.

(en)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.