Doğa MücadelesiManşet

Hasankeyfliler: “Taşınmak istemiyoruz”

0

Rapor sonuçları, Hasankeyf'te düzenlenen basın açıklamasıyla açıklandı

Doğa Derneği’nin Hasankeyf’te uzmanlarca yürüttüğü araştırmanın sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

Araştırma, Hasankeyflilerin taşınmak istemediğini ortaya koyuyor. Uzman Ebru Işıklı’nın hazırladığı araştırmada görüşülen Hasankeyflilerin yaklaşık yüzde 70’i, 11 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf’i bırakarak DSİ köyüne gitmek istemiyor.

Doğa Derneği tarafından Hasankeyf’te gerçekleştirilen basın toplantısı ile açıklanan araştırma, Hasankeyflilerin kendi yörelerindeki kültürel ve doğal mirasa derin bir bağlılık beslediklerini ve kendilerini burada yaşama hakkından mahrum bırakılmış hissettiklerini ortaya koyuyor. Araştırma, taşınmaya zorlanmalarının Hasankeyf halkı üzerinde ciddi psikolojik ve sosyal etkileri olacağını gösteriyor.

 

Yeni köydeki evin borcunu kim ödeyecek?

Anket çalışması yapılan halkın yarısından fazlasının aylık geliri asgari ücretin altında. Öyle ki Hasankeyf halkının yaklaşık yüzde 20’si aylık 300 TL civarında gelirle hayatta kalma savaşı veriyor. Aynı zamanda Hasankeyflilerin yüzde 67’si DSİ köyündeki evlerin Hasankeyf’teki evlerinden çok daha pahalı olacağını ve bu evlerin önemli bir kısmının apartman olması nedeniyle Hasankeyf’teki sosyal yaşam koşulları için elverişsiz olduğunu düşünüyor.

Araştırmaya katılanların büyük bir bölümü (yüzde 70), DSİ köyündeki evlerin borcunu ödemek konusunda çaresizlik içerisinde olduklarını belirtiyor. Hasankeyf halkının yaklaşık yüzde 30’u ise zorla evlerinden çıkarıldıklarında nereye gidecekleri hakkında herhangi bir fikre sahip değil.

Araştırmaya katılanlardan Hasankeyf’ten gitmek isteyenlerin oranı yüzde 21, bunun nedeni ise işsizlik ve ev koşullarının çok kötü durumda olması. Ilısu barajıyla yok edilmek istenen Hasankeyf’in 1’inci dereceden arkeolojik SİT alanı olması nedeniyle deyim yerindeyse halkın evine çivi çakması dahi yasak. Bu nedenle Hasankeyflilerin yüzde 10’u mutfağı olmadan yüzde 45’i de tuvaleti dışarıda olan evlerde kötü koşullarda yaşamaya zorlanmış durumda.

Hasankeyfliler Eroğlu’na inanmıyor?

Hükümet bölgenin kültürel tarihi eserlerinin kimisi sular altında kalırken korunacağını ve daha fazla turistin ziyaret edeceğini iddia ediyor. Ancak anket çalışması gösteriyor ki yöre halkı bu konuda Bakan Eroğlu’na inanmıyor. Bakan Eroğlu’nun “Barajdan sonra daha fazla turist gelecek” sözlerine inanların oranı sadece yüzde 13.

“Hasankeyf dünya mirasıdır yok edilemez”

Dünyanın en tartışmalı baraj projelerinden biri olan Ilısu, 310 kilometre karelik bir alanı sular altında bırakacak ve uluslararası öneme sahip bir kültür ve doğa mirasını yok edecek. Oysa bu alan UNESCO’nun 10 Dünya Mirası kriterinden 9’unu birden sağlayan dünya üzerindeki tek yer. Avrupa Kredi Ajansı’nın uzman komitesinin raporu Ilısu baraj projesi ile 55 bin ile 65 bin arasında insanın yerinden edileceğini gösteriyor.

Hasankeyf’teki anket sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Sorumlusu Derya Engin “Bu barajın en çok 70 yıl ömrü olacak ancak geride muazzam kültürel, insani ve ekolojik yıkıntı bırakacak. Dünya çapında nesli tehlike altında olan nadir türlerin yaşam alanları  bu barajla tehlike altında. Bu araştırma hükümetin Ilısu barajını halkın desteklediği iddialarının yanlış olduğunun bir ispatı” dedi.

(Doğa Derneği, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.