Yeşil Havadis

Özgürlükçü çoğulcu ve ekolojik bir anayasa

0

Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi’nin ortaklaşa düzenlediği “Demokrasi ve ekoloji” formunun 15’incisi Gaziantep’te düzenlendi. Toplantıda toplumun yeni anayasadan beklentileri dile getirildi

Bir süre önce birleşme yolunda karar alarak bu yönde çalışmalara başlayan Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi’nin “Demokrasi ve Ekoloji” forumunda konuşan Yeşiller Partisi MYK Üyesi Mahmut Boynudelik, “Yeni Anayasanın demokratik ve sivil olmanın yanı sıra özgürlükçü, sosyal ve ekolojik bir niteliğe de sahip olması gerekiyor. Yaşadığımız dünya ağır bir ekolojik krizin etkisi altında. İklim değişikliği, çevre kirliliği ve doğanın tahribi sadece bugün yaşayanların değil, gelecek kuşakların da yaşam hakkını tehdit ediyor. Yeni Anayasa yaklaşımı katılımcı bir yöntemi zorunlu kıldığı gibi, insan-doğa ilişkisini yeniden tanımlayan, doğanın haklarını tanıyan, ekolojik bir Anayasayı da mümkün kılıyor” dedi.

10 yıllık iktidar AKP’nin başarısı mı?

EDP Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, Yeşiller Partisi MYK Üyesi Mahmut Boynudelik ve Genel Yayın Yönetmenimiz Nurgün Balcıoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı foruma geniş bir izleyici kitlesi katıldı. Kürt sorunu, kadına yönelik şiddetin nedenleri ve önlenmesi, HES projeleri, nükleer santralin önlenmesi ve özgürlükçü, sosyal ve ekolojik bir anayasa konularının tartışıldığı forumda konuşan EDP Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, son 10 yılda ülkenin AKP iktidarına mahkum olmasının yalnızca AKP’nin başarısı olarak değerlendirilemeyeceğini, asıl sorumluluğun topluma güvenilir politikalar sunma anlamında yetersiz kalan muhalefette olduğunu dile getirirken, “Sol partilerin ideolojik çekişmeleri bir yana bırakarak toplumun beklentilerine odaklı politikalar geliştirmesi gerektiğini söyledi.

İdeolojik, ırkçı, antilaik ve vesayetçi anayasadan kurtulmak lazım

Yeni anayasa hazırlanması sürecinin ççok önemli olduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, “Hazırlanacak anayasa ideolojik, ırkçı, antilaik ve vesayetçilikten uzaklaşılması ve çağdaş bir anayasa hazırlanması konusunda toplumun her kesimine görev düştüğü, herkesin ve her oluşumun bu konuda toplumsal baskı unsuru olması gerektiği” ifade edilerek, Kürt sorununun çözümünü sağlayacak bir yapıya kavuşturlması istendi.

Doğa affetmiyor

AKP iktidarları döneminde 2 bin 300 tane HES projesinin programlandığına dikkat çekilirken, Yeşiller Partisi MYK Üyesi Mahmut Boynudelik, Fukaşima’daki nükleer kazanın yarattığı tehlikeye dikkat çekerek, doğanın kendisine yapılanı affetmediğini dile getirdi. Genel Yayın Yönetmenimiz Nurgün Balcıoğlu da kadına yönelik şiddete dikkat çektiği konuşmasında Türkiye’de kadınların yüzde 50’ye yakınının şiddet gördüğünü, AKP iktidarı döneminde muhafazakar bakış açısının da etkisiyle şiddetin boyutlarının ve öldürülen kadın sayısının arttığına dikkat çekti. HES Projeleri ile Türkiye’nin dağlarının ormanlarının ve akarsularının büyük holdinglere peşkeş çekilerek doğanın tahrip edildiğine vurgu yapıldı.

(Gaziantep Sabah)

You may also like

Comments

Comments are closed.