Sağlık

Ötenazi talebine mahkemeden yeşil ışık

0

İngiliz Yüksek Mahkemesi, beş yıl önce felç geçiren ve zamanı geldiğinde ötenazi isteyen bir hastanın dava başvurusunu yerinde buldu.

2005 yılında geçirdiği kalp krizi sonrası tamamen yardıma muhtaç hale düşen ve bilgisayar aracılığıyla konuşabilen Tony Nicklinson adlı 58 yaşındaki hasta, doktorunun cinayetten yargılanmamasını istiyor.

Nicklinson, “Ötenazinin mahkemede tartışılacak olması beni mutlu ediyor. Politikacılar ve diğerleri, toplumumuzun karşı karşıya olduğu en önemli konulardan birisini görmezden gelmeye devam ederse, bugün bir tartışma ortamı sağlayarak mahkemelere başvurabilirsiniz. 20.yüzyılın kurallarının geçtiği bir yerde, 21. yüzyılın tıbbı işleyemez.” dedi.

İngiliz kanunlarına göre ötenazinin yasal olmaması ise Adalet Bakanlığı ile İngiliz Yüksek Mahkemesi’ni karşı karşıya getirdi. Avukatı ise müvekkilinin talebinin çok masum olduğunu belirtti:

“O aslında hayatını sona erdirmek ve onun seçeceği bir anda saygın bir şekilde ölmek için yardım istiyor.”

Kocasının ne zaman ölmek istediğini bilmediğini belirten Jane Nicklinson ise eşinin önceki hayatını tanıyanların şu anda kocasının neler çektiğini çok iyi anladığını kaydediyor.

Kararın Nicklinson için olumlu olması durumunda başka davalar için örnek teşkil edebileceği belirtiliyor.

Avrupa’da sadece Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve İsviçre ötenaziyi kabul ediyor.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.