Yeşil Havadis

Demokrasi ve Ekoloji Çorum’da konuşuldu

0
Yeşiller Partisi ile Eşitlik ve Demokrasi Partisinin 36 ilde ortaklaşa düzenlediği “Nereye Gidiyoruz?” başlıklı Demokrasi ve Ekoloji Forumları’nın Çorum ayağı yaklaşık olarak 130 kişinin katıldığı bir forumla düzenlendi.
Çeşitli sorulara cevap aranan forumda açılış konuşmasını EDP Çorum İl Başkanı Süleyman Kamışlı gerçekleştirdi. Kamışlı, konuşmasında kurtuluşumuzun demokrasi, özgürlük ve ekolojide olduğunu ifade etti.
Ardından söz alan Yeşiller Partisi MYK Üyesi Koray Doğan Urbarlı, “EDP ve Yeşiller olarak ortaya çıkartacağımız alternatif, insanlığın en önemli iki sorununa yanıt olacaktır. Bu sorunlar artık geleceğin olup olmadığı ve geleceğin nasıl olacağı sorunudur. İşte ekolojik sol bir çıkış, bu sorunlara yanıt vermelidir, verecektir” dedi ve ülkemizdeki siyaset yapısının donmuş bir siyaset yapısı olduğunu söyleyerek, Dünya’da ekolojik dengelerin bozulduğuna dikkat çekti. Dünyadaki ve ülkemizdeki yeni yapılacak termik santrallere karşı hep beraber karşı çıkılması gerektiğini ifade eden Urbarlı, “ Bizim doğayı yok etmeden ve ekolojik dengeleri bozmadan insanları ekonomik özgürlüğüne kavuşturmamız lazım. Bir şeyin yapılamacağını göstermemiz için örgütlenmemiz ve alternatiflerini göstermemiz lazım. Burada toplanan kalabalığın böyle bir anlayışa sahip olduğumuzu gösteriyor. Bizim ekolojik sol bir anayasaya ihtiyacımız var.”ifadelerini kullandı.
Son olarak konuşmasına salondaki kadınların 8 mart dünya kadınlar gününü kutlayarak başlayan EDP MYK üyesi Hüner Buğdaycıoğlu, ”Bugün 11 mart, Fukişima’ daki nükleer patlamanın birinci yılı, patlamanın ardından radyoaktif bulutlar dünyayı dolaşıp avrupaya geldiğinde avrupa ülkeleri alarma geçip alınacak önlemleri duyururken T.C. çevre bakanı ‘bulutlar bize gelmez, çünkü arada dağlar var’ açıklaması yaptı, biz Çorum’a bu mantıkla aramızdaki dağlar kadar farkı anlatmaya ve birlik dayanışma içinde demokrasiyi hep birlikte  nasıl örebileceğimizi konuşmaya geldik ” dedi. ”Demokrasiyi birlikte öreceğiz, doğrudan demokrasi ile başaracağız, Çorum’da bir tek kadın sığınma evi yoksa, çimento fabrikasından çıkan zehirli petrokok kente ve ciğerlerimize yapışıyorsa, bunu Çorumlulara anlatmak ve ortak tepki oluşturmak hepimize düşüyor”, diyen Buğdaycıoğlu konuşmasında ağırlıklı olarak, toplumun sorunlar etrafında biraraya, nasıl getirilebileceğini anlattı. Mevcut otoriter uygulamalar ve hükümet politikalarına karşı, mücadele edebilmek için alternatif yöntem ve politikalarının neler olduğunu anlatan
Buğdaycıoğlu: ”Demokrasiyi ancak çoğulculuğa inananlar hayata geçirebilir, ne AKP ne CHP, onlar sadece kendileri ile meşguller, sorunları çözebilmek için toplumun bütün kesimleriyle yan yana gelmek ve farklılıkların ortak akılda buluşmasını sağlayabilmek bizlere düşüyor. Sadece birbirine seslenen sol topluma yabancılaşır, toplumun tüm dinamiklerini kucaklayabilmek için demokrat olmak da gerekir. Mevcut bütün sorunlarımız geçmişle yüzleşememekten kaynaklanıyor, geçmişle yüzleşmedikçe geçmiş geçmiyor ve bugünü kuramıyoruz. Tarihten gelen bütün sorunların hukuki çözümü için demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü ve ekolojik bir anayasa şart” dedi. 12 eylül anayasasının, darbe kalıntısı kurumlarının, yönetmeliklerinin, uygulamalarının tasfiyesi ve darbecilerinin yargılanması için başından bu yana EDP nin yaptığı çalışmaları aktaran  Buğdaycıoğlu, tanıkları müdahil olmaya ve herkesi 4 nisanda Ankara’da buluşmaya çağırdı ve  Gandhi’nin ”Çözümleri dışınızda aramayın, kendinizde ve arasında olduğunuz toplumdaki tüm insanlarda arayın. Önce sizi umursamazlar, sonra size savaş açarlar, ama daha sonra siz kazanırsınız” sözleri ile konuşmasını tamamladı. Soru cevap bölümünde ise, tam bir foruma dönüşen toplantıda, nefret suçundan laikliğe, doğanın bir hak öznesi olduğundan ekolojik sorunlarla mücadeleye, ekonomik sorunların çözümlerinden eğitime kadar pek çok konuda EDP nin görüşlerini, çalışmalarını, yaptıklarını ve  yapacaklarını aktaran Hüner Buğdaycıoğlu Yeşiller Partisi ile ortak çabalarını ve bu çabanın kendileri ile sınırlı kalmayıp,  demokrasiye inanan herkesi bu çabaya ortak olmaya ve salonda bulunan tüm katılımcıları birlikte siyaset yapmaya davet etti.” diyerek sözlerini bitirdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.