Doğa MücadelesiManşet

“Topraklarımızı Geri Alıyoruz”

0
İşgal bahçeleriden biri...

Kampta yapılan işgal bahçelerinden biri

 

Ulus-aşırı “Reclaim The Fields” (Topraklarımızı Geri Alıyoruz – RTF) hareketinin bu seneki bahar buluşması İtalya’nın Torino kentindeki “Mescal İşgal Evi” ve

Kamptaki doğrudan katılımlı Genel Kurul'dan...

bahçesinde gerçekleştirildi. 24 Şubat’ta başlayan ve Avrupa’nın dört bir yanından aktivist, ekolojist ve genç çiftçiyi bir araya getiren kamp 4 Mart’ta sona erdi.

İtalya’da gerçekleştirilmek istenen TAV hızlı tren projesine karşı başlayan “NO TAV” (TAV’a Hayır) protesto hareketine destek olmak için bu seneki bahar kampını İtalya-Torino’daki Mescal İşgal Evi’nde gerçekleştiren RTF’ciler 26 ve 27 Şubat’ta düzenledikleri Reclaim The Seeds (Tohumlarımızı Geri Alıyoruz) buluşmasıyla yerel, temiz, genetiğiyle oynanmamış tohumlar üzerine atölye çalışmaları yapmış ve bir tohum takas etkinliği de gerçekleştirmişti. Kamp boyunca da Torinolularla birlikte gerilla bahçeler oluşturuldu, buluşma ve toplantılar gerçekleştirildi, ulus-aşırı ekolojik sorunlara karşı ortak mücadele toplantıları yapıldı. Kamp sonuçlarını içeren ve RTF’nin web sitesinde yayınlanan 5 sayılı bültene göre Türkiye’deki maden çalışmaları ve bu nedenle yaşanan ekolojik yıkım da ortak mücadele yaratmak için konuşulan konulardan biriydi.

Tohum Takas Şenliği

RTF’ciler 28 Şubat’tan itibaren de aktif olarak “NO TAV” protestolarına katıldılar ve bir otoyolunu ulaşıma kapattılar. Protestolara 29 Şubat gününde gerçekleştirilen polis müdahalesinin ardından, Susa Vadisi’nden geçen otoyol çiftçilerin ve halkın da katılımıyla ve bu sefer 2000 kişiyle, 1 Mart’ta tekrar kapatıldı.

RTF hareketi kendisini “toprağa dönmek ve gıda üretimi üzerindeki kontrollerini yeniden kazanmak

Gerçekleştirilen otoyol barikatından bir fotoğraf

isteyen genç insanlar ve kollektif projelerin oluşturduğu bir hareket” olarak tanımlıyor. Güney Amerika çıkışlı ünlü ulus-aşırı çiftçi hareketi La Via Campesina’yla söylem ve eylem birlikteliği olan “Topraklarımızı Geri Alıyoruz” hareketi üyeleri otonom, kolektif ve kooperatif topluluklar üzerinden küçük ölçekli ve doğayla bütünleşik tarım uygulamalarını paylaşıyor ve uyguluyor. Hareketin üyeleri kendileri için “Biz genç çiftçileriz, topraksızız ve geleceğin köylüleriyiz” diyorlar. Hareket, alternatif akımlar ve şehir çiftçileri tarafından da destekleniyor.

Aktardığı bilgi ve izlenimler, fotoğraflar için Mithat Marul‘a teşekkürler.

NO TAV ‘ı takip etmek için ; http://www.notav.info www.twitter.com/notav_info

RTF’le ilgili Türkçe bilgi için; http://mithatmarul.wordpress.com/category/reclaim-the-fields/

ÖZEL HABER – Durukan Dudu

(Yeşil Gazete)


You may also like

Comments

Comments are closed.