Doğa MücadelesiManşet

Bir ilk: Artvin’de yüksek gerilimi mahkeme çarptı

0

Rize İdare Mahkemesi, Artvin’in Sümbüllü Köyü’nden geçirilen iki ayrı HES projesinin yüksek gerilim hattının yürütmesini durdurdu. Bu karar aynı zamanda HES sürecinde yüksek gerilim hatlarıyla ilgili bir ilk oldu.

TEİAŞ tarafından yapılmakta olan Borçka HES ve Yusufeli HES projelerinin elektrik iletim hatları için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2004 yılında verilen ‘ÇED olumlu’ raporuna karşı Sümbüllü Köyü’nden 17 kişi geçen yıl Rize İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme, bilirkişi ve keşif raporunda belirtilen konuların göz ardı edildiğine, bu nedenle verilen ‘ÇED olumlu raporu’nun hukuka uygun olmadığına karar vererek işlemin yürütmesini durdurdu.

Bir de kale var
Mahkeme, yapılacak iletim hatlarının ne gibi sonuçlar doğuracağı ve projenin uygun olup olmadığıyla ilgili bilirkişi incelemesi talep etti. Bilirkişi incelemesine göre değerlendirme yapan mahkeme projeyi oybirliğiyle durdurdu. Kararda, TEİAŞ tarafından hazırlanan projede kültür ve tabiat varlığı belirtilmemesine rağmen, Sümbüllü Köyü’nde kale kalıntılarının bulunduğu, Sümbüllü Köyü Kalesi’nin korunması gereken değer olduğu, iletim hattı yapılacak alanda erozyon, heyelan ve çığ gibi durumlar için projede jeolojik ve jeoteknik incelemelerin yapılmadığı vurgulandı.

Davada 17 köylüyü temsil eden Avukat Bedrettin Kalın da, yargının bir kez daha HES projelerindeki hukuksuzluğu gösterdiğini savunarak, “Bu karar, aynı zamanda bölgede yapımı devam eden HES projelerinin yüksek gerilim hatlarıyla ilgili ilk yürütmeyi durdurma kararı oldu” dedi.

(Radikal)

You may also like

Comments

Comments are closed.