ManşetYerel

‘İstanbul’un tarihi yerle bir ediliyor’

0

Guardian gazetesi, İstanbul’daki kentsel dönüşüm projeleri konu alan haberinde şehrin tarihinin yerle bir edildiğini yazıyor.

Gazete, birçok şehir planlamacının hükümeti yeterince şeffaf davranmamak ve bu projeler konusunda halkın görüşüne başvurmamakla suçladığını aktarıyor.

Gazete, İstanbul’da 278 binanın yıkılıp yerine, ev, işyeri, otel ve bir alışveriş merkezinin yapılacağı Tarlabaşı’ndaki benzer 50 kadar proje için 7,5 milyar Türk lirası harcanacağını belirtiyor.

Mimar Sinan Üniversitesi’nden Prof. Gülsen Özaydın, kentsel planlamanın şehri bir bütün olarak görmediğini; projelerin birbirinden kopuk olduğunu, şehrin mevcut dokusu ve içinde yaşayan insanları dikkate almadığını söylüyor.

Yeterince uzman görüşüne başvurulmadığını belirten Özaydın, Taksim projesini gazetelerden öğrendiklerini aktarıyor.

Haberde, mimar Korhan Gümüş, “Şehri spekülatörlerin insafına bırakırsanız” ölür derken, İstanbul Mimarlar Odası’ndan Mücalla Yapıcı “Kentsel yoksulluk artacak. Evlerinden çıkarılan insanlar sadece evlerini değil, işlerini, mahallelerini, sosyal bağlarını da kaybedecekler” diye konuşuyor.

Guardian’a göre müteahhitler, Türk ekonomisine yüzde 6’lık katkıda bulunan inşaat sektörünün yavaşladığını ve ülke dışında rekabetin arttığını söylüyor ve Türkiye genelinde yaklaşık 400 milyar dolarlık bir kar potansiyeli olan kentsel dönüşüm projelerinin iyi bir alternatif olduğunu vurguluyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.