Kadın

“Matmazel” kalkıyor

0

Fransa’da kadın hakları ve feministlerin yoğun baskısı sonucu, resmi yazışma formlarında genç kız ve kadınlar için kullanılan “matmazel” sıfatı kaldırılıyor.

Fransa’da başbakanlık tarafından ilgili bakanlıklara ve valiliklere gönderilen genelgede, resmi formlarda ve mektuplarda mümkün olduğu kadar “matmazel’ sıfatından kaçınılarak, “madam” sıfatı kullanılması istedi.

Genelgeye göre, resmi formlarda bundan sonra “matmazel” sıfatı kullanılmayacak. Genelge aynı zamanda genç “kızlık soyadı” ve “eşinin soyadı” gibi ibareler de kaldırılacak ve bunların yerine “mösyö” sıfatının karşılığı olan “madam”, “aile soyadı”, ve “kullanılan soyadı” olacak. Genelge aynı zamanda “matmazel” sıfatının şu an stoklarda bulunan formlar bitene kadar kullanılabileceğini belirtiyor.

Fransa’da feminist dernekler, “kadınlara yönelik ayırımcı bir politika” olduğu gerekçesiyle “matmazel” sıfatının resmi formlarda ve mektuplarda kullanılmaması için Eylül ayında kampanya başlatmıştı. “Osez le féminisme!” ve “Chiennes de garde” isimli dernekler ise genelgenin onları memnun ettiğini, fakat özel şirketlerden ve kuruluşlardan da aynı adımı atmalarını beklediklerini ifade ettiler.

Resmi formlar ve mektuplarda “matmazel”sıfatının kullanılması, 19. yüzyıl başlarında Fransız yasalarına girmişti.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.