EnerjiManşet

Avrupa’dan Kanada katranına engel

0

Kanada ile Avrupa Birliği ilişkileri geriliyor. AB’nin kendi sınırları içinde sera gazlarını azaltmak için hazırlıklarını sürdürdüğü Yakıt Kalitesi Yönetmeliği, Kanada’dan sert eleştirilere sebep oldu. Kanada’nın katran kumlarından üreteceği akaryakıtların AB’ye ithaline engel oluşturduğu gerekçesiyle yönetmelik taslağını tepkiyle karşılayan Kanada, ulusal çıkarlarını korumak için konuyu gerekirse Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıyacağını bildirdi.

Kanada, petrol rezervi açısından katran kumları katıldığında Suudi Arabistan’dan sonra en büyük potansiyele sahip ülke. Ancak katran kumlarından akaryakıt üretimi, çevresel sebeplerle ciddi biçimde eleştiriliyor. Eleştiriler sadece çevre grupları düzeyinde tartışılmakla kalmıyor; konu AB’nin enerji politikalarını biçimlendirecek boyutlarda. Zira katran kumlarından petrol üretimi, neredeyse tamamen Kanada’nın Alberta bölgesinde yapılıyor ve çok büyük bir enerji ve su tüketimine sebep oluyor, bu da çevre ve iklim değişikliği için kötü haber. 23 Şubat’ta Brüksel’de akaryakıt kalite yönetmeliği konusunda yapılacak toplantı öncesi Kanada AB’ye baskılarını artırdı.

AB’nin diğer fosil yakıtlara olmayan bir ön yargıyla hareket ettiğini savunan Kanada yönetimi, katran kumu petrolüne yapılacak bir ayrımcılığın kabul edilemeyeceğini belirtti. Kanada, AB’nin katran kumu petrolüne getireceği bir sınırlamanın diğer ülkeler için de bir örnek teşkil etmesinden ve Kanada’nın bu petrolü çıkarmasına engel oluşturmasından tedirgin. Diğer taraftan çevre grupları, bu katran kumlarının iklim değişikliği için tam anlamıyla bir felaket olacağını (daha doğrusu olmakta olduğunu) belirtiyor. AB, iklim değişikliği politikaları çerçevesinde katran kumu petrolünün AB’ye ithalini bu nedenle düzenlemek istiyor. Konuyu Avrupa merkezli petrol firmaları da yakından takip ediyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.