Kitap

Son dönemin yeşil kitapları (6)

0

Düünya

Bir zamanlar bambaşka bir Dünya’da yaşıyorduk.

Masmavi denizleri, yemyeşil ovaları, berrak suları, verimli toprakları, derin ormanları, ulu dağları, bembeyaz buzullarıyla tertemiz bir gezegendi Dünya.

Tanıdığımız ve hayran olduğumuz o Dünya, şimdi o halde mi? Doğa kirleniyor, buzullar eriyor, havadan yağmur değil asit yağıyor, ormanlar yanıyor, her tarafı seller basıyor, insanlar daha çok açlık çekiyor. İklim değişimi diye bir olgu var ve Dünya’nın ısısı sürekli yükseliyor. Sanki burası bambaşka bir yer, bizim o güzel Dünyamızın kötü bir sureti. Yirmi yıl önce iklim değişimi konusundaki ilk uyarılardan biri olan The End of Nature’ı yazan Bill McKibben, bu farklı gezegene başka bir isim veriyor: Düünya (Eaarth). Elinizdeki kitapta önce bu yeni dünyanın özelliklerini tespit eden  McKibben, Düünya’yı yaşanır bir yer haline getirmek için yapmamız gerekenleri anlatıyor. Yazara göre gündelik  hayatımızı ve yaşam biçimimizi de içeren çok temel bir değişim yaratmalıyız. Üstelik hemen harekete geçmek  zorundayız.

McKibben’ın yirmi yıl önceki uyarısını pek dikkate almayan insanlık, umalım ki bu sefer bu küçük kitapta dile getirilen büyük önerilere kulak versin.

Düünya
Bill McKibben
İş Bankası Yayınları 2012
Çeviren: Emel Anıl

Vejetasyon Ekolojisi ve Araştırma Metodları

Doğal çevrenin Korunması devamı ve birim alandan daha fazla ürün alınması yani rasyonel sürdürülebilir bir tarım kalkınması ancak vejetasyon araştırmaları ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle bugün dünyada birçok gelişmiş ülke bu amaca yönelik araştırma merkezleri kurmuştur. Bu araştırma laboratuvarları vejetasyon yapısına bağlı olarak çeşitli araştırma metodları geliştirmişlerdir. Kitapta genellikle bugün en çok kullanılan floristik ve istatistik metodları ülkemizden örnekler verilerek açıklanmaya çalışılmıştır.

Vejetasyon Ekolojisi ve Araştırma Metodları
Yıldırım Akman Osman Ketenoğlu Fatma Kurt
Palme Yayınevi
2011

Çocuklar İçin Her Yönüyle Çevre Kitabı

Giydiğimiz giysilerden yediğimiz yemeklere, bahçemizde yetiştirdiğimiz bitkilerden evimizde beslediğimiz hayvanlara sakladığımız eşyalardan attığımız çöplere kadar her şeyin yaşadığımız dünya üzerinde bir etkisi vardır. Bu nedenle, dünya ve kendimiz konusunda en iyiyi yapmak için en akılcı kararları almak önemlidir. Çocuklar İçin Her Yönüyle Çevre Kitabı ile dünyamızı koruyabilmek amacıyla her gün neler yapabileceğinizi keşfedeceksiniz. Ayrıca, yağmur ormanlarının bizim için neden önemli olduğunu, hayvanların soyunun nasıl tükendiği gibi çevremizle ilgili çevrecilerin anlatacağı bilgileri öğreneceksiniz.

Çocuklar İçin Her Yönüyle Çevre Kitabı
Sheri Amsel
Arkadaş Yayınevi, 2012
Çeviren: Can Sevinç

(Yeşil Gazete Kitap)

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.