KitapManşet

Kırsal Kalkınmada Alternatif ve Yeni Yaklaşımlar

0

İnsanın içinde makalesi yayınlanmış bir kitap hakkında değerlendirme/inceleme yazısı kaleme alması ne kadar etik ve doğru, emin değilim.

Ama Yeşil Gazete’nin Kitap Eki olunca söz konusu olan, akan sular duruyor.

“Kırsal Kalkınmada Alternatif ve Yeni Yaklaşımlar”, Diyarbakır merkezli bir sivil toplum örgütü olan “Kalkınma Merkezi Derneği” tarafından Ocak 2012’de basıldı. Bu, kırsal kalkınma alanında G.Doğu’da son derece güzel ve bütüncül çalışmaları olan Kalkınma Merkezi’nin dördüncü yayını.

Murat Öztürk, M. Tahir Dadak ve Joost Jongerden editörlüğünde hazırlanan kitaba duyulan ihtiyacı “Editörün Notu” bölümündeki şu alıntı gayet iyi özetliyor :

“Dünyanın bir çok ülkesinde kırsal alanlara yönelik kalkınma politikaları hayata geçirilmektedir. Kırsal alandaki toplulukların gelişmesine yönelik yapılan planlamalar veya gerçekleştirilen uygulamalar bir çok farklı yaklaşımı içermektedir. Özellikle son yıllarda kırsal alanlarda uygulanan klasik politikaların handikapları ve bu çalışmaların yararlanıcı gruplar üzerinde kimi zaman oluşan olumsuz etkileri de olabilmekte ve olumsuzlukları bertaraf etmek amacıyla farklı arayışlar gündeme gelmektedir. Klasik kalkınma yaklaşımlarına alternatif olarak niteleyebileceğimiz, insan ve çevrenin korunmasını odağına alan bu yaklaşımlara ilişkin bir bütünlük sağlamanın güç olmasına rağmen çeşitli arayışlar, uygulamalar gerçekleştirilmekte ve bunların sonuçları da tartışılmaktadır.”

Kitap, kırsal kalkınmanın farklı alanlarında çalışan Türkiyeli ve yabancı dokuz yazarın makalelerinden oluşuyor. Bu konular toplumsal cinsiyetten kadın emeğine, bütünlükçü arazi kullanım ve sürdürülebilirlik kavramından gıda üretim ve tüketim dağılım ve ağlarına, neo-liberal politikalarla yoksulluk bağlantısından “köylülük” kavramına kadar geniş bir perspektife yayılıyor.

Kitabın diğer bir ilginç özelliği de Kürtçe ve Türkçe basılmış olması: Türkçe makaleler ve bunların Kürtçe çevirisi üst üste konarak aynı ciltte basılmış.

Benim de “Kalkındıran Sürdürülebilirlik Yolunda: Bütünlükçü Mera Yönetimi” adlı makalemle yer alma şansına eriştiğim kitaba Kalkınma Merkezi Derneği’yle ya da Heinrich Böll Stiftung Vakfı‘yla iletişime geçilerek ücretsiz olarak temin edilebilir. Aynı zamanda Kalkınma Merkezi’nin web sitesinde pdf formatında indirilebilir.

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.