LGBTİ+

Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası başlıyor

0

Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği‘nin düzenlediği 4. Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası, 18-26 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek.

Bu sene, nefret söylemi olgusunun yanı sıra çok daha geniş bir perspektiften “Dil” kavramı ele alınıyor. Disiplinlerarası bir bakış açısıyla; “Dil” kavramı, feminizmden pedagojiye, anarşizmden sosyolojiye çeşitli alanlarda irdelenecek.

Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin kolektif bir biçimde diğer hak temelli örgütler ve insan hakları savunucularıyla beraber oluşturduğu bu organizasyon, sadece LGBT bireylere yönelik ayrımcılık ve nefret suçlarını değil her türlü azınlık grupların bu tür zihniyet ve tutumlara maruz kalmasına karşı kamuoyu oluşturmayı amaçlıyor.

Eleştirel pedagoji günleri

Geçen yıl bir oturum başlığı olarak ele alınan “eleştirel pedagoji”, bu yıl iki günlük ayrı bir organizasyon olarak ve “Eleştirel Pedagoji Günleri” adı altında 18-19 Şubat tarihinde gerçekleşecek.

Bu yıldan itibaren her yıl düzenli olarak gerçekleşecek olan “Eleştirel Pedagoji Günleri”, çeşitli öğrenci örgütleri, üniversite kulüpleri ve eğitim sendikalarından temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Uluslararası Nefret Suçları ile Mücadele Ağı

Hafta içerisinde “Uluslararası Nefret Suçları ile Mücadele Ağı” da çalışmalarına başlayacak. Türkiyeli LGBT bireylerin ve örgütlerin nefret suçlarına hukuki ve sosyal yönden bakış açısını ele alacağı ağ, ilerleyen dönemlerde faaliyetlerine devam ederek LGBT bireylere yönelik nefret suçları hakkında mevzuata katkı sunma konusunda etkin bir rol oynamayı hedefliyor.

Feminist buluşma

“Feminist Buluşma” etkinliği, homofobi ve transfobi karşıtı olan tüm kadınların katılımına açık bir şekilde 25 Şubat Cumartesi günü gerçekleşecek.

Siyah Pembe Üçgen Kadın Grubu’nun İzmir’deki feminist örgütlenmelere çağrısı ile gündemleştirilen “taciz” başlığında birikimlerin paylaşılacağı ve atölye çalışmalarının yapılacağı günün içeriği ve öncesinde gerçekleşen bir dizi etkinlik de yine bu örgütlenmeler ve bağımsız feministlerce tasarlanıyor.

Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Ödülü

Her sene ayrımcılık ve nefret suçları alanında verdikleri mücadeleler için kişi ve kurumlara verilen “Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Ödülü” adayları, www.nefretsuclari.org web sitesi aracılığıyla belirleniyor.

Ödül, 24 Şubat akşamı sahibini bulacak.

Ayrıca Anarko-Queer ve Trans Forumları ile birlikte felsefe ve medya gibi başlıklardaki oturumlar da hafta içinde yerini alacak.

Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası nedir?

Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası, 2009 yılından beri her sene gerçekleştiriliyor. Haftaya adını veren Baki Koşar, nefret cinayeti sonucu yaşamını yitiren bir eşcinsel gazeteci-yazar.

Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası, ilk sene ulusal düzeyde katılımcılarla LGBT hareketinden doğru nefret suçları alanına bir giriş yaptı. Bu konuda hafta boyunca film gösterimleri ve paneller gerçekleştirildi.

İkinci senesinde ise ayrımcılığın her türlüsüne karşı bir duruş oluşturabilme amacıyla “Ayrımcı Tutum ve Zihniyetin Teşhiri” üst başlığını benimsedi. Bu bağlamda etnik ayrımcılıktan, militarizme, türcülükten homofobiye birçok ayrımcı zihniyet ifade özgürlüğü kapsamında irdelendi. Film gösterimleri ve paneller dışında atölye çalışmaları ve forumlarla da kamuoyunun bu konuda nabzını tutmaya çalıştı.

Aynı dönem Valilik tarafından Siyah Pembe Üçgen Derneği’ne açılan kapatma davası nedeniyle örgütlenme özgürlüğü konusunda çeşitli aktivitelerle ayrımcı tutumlar kınandı. Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği geçen yıl ise  “Özgürleşme Korkusu ve İktidar” temasını 2011 yılının ana teması olarak belirlemişti.

* Ayrıntılı bilgi için Tel: 0232 464 44 59 (Erdem)

* Program için tıklayın.

(Bianet)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.