Kadın

Ayşe’nin katilinin duruşması 21 Şubat’ta

0

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Ayşe Yılbaş (24) stajyer doktor olarak çalıştığı hastanede 22 Şubat 2008’de boşanmak istediği eşi Hüseyin Güneş Özmen tarafından 12 kurşunla öldürüldü. Cinayetten önce kendi avukatı Bahri Belen’e de bu düşüncesini aktaran ve cinayeti, yakın çevresine defalarca tekrarladığı gibi Cuma namazı sonrası işleyen Astsubay Hüseyin Güneş Özmen İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum oldu.

Bu karar hem katil hem de savcı tarafından temyize götürüldü ve Yargıtay 1. Ceza dairesi tarafından planlanarak işlenen bir cinayet olmadığı hükmüne varılarak verilen ilk karar bozuldu. Kendi avukatına bile işleyeceği cinayeti ayrıntıları ile anlatan, ne zaman ve nasıl bu eylemi gerçekleştireceğini yakın çevresi ile paylaşan Hüseyin Güneş Özmen’in yeniden yargılanmasına 21 Şubat 2012’de yeniden başlanacak.

Kadına karşı işlenen cinayetlerin sorumlularına gereken cezaların verilmesi yönünde görüş birliğinde olan kadın örgütleri 21 Şubat saat 09:00’da Çağlayan Adliyesi’nde başlayacak yargılama sürecine yüksek oranda katılım çağrısı yaptılar.

Kadın örgütlerinin çağrı metni:

Hüseyin Özmen, Ayşe’yi ölümle tehdit ediyordu. Bunu, Hüseyin Özmen’in avukatı Bahri belen de biliyordu, Ayşe’nin avukatları da… Bahri Belen’in bürosunda, başka bir dava için yapılan toplantıya gecikerek gelen Belen, “Bir müvekkilim karımı öldüreceğim diyor; zor ikna ettim” diyerek, ‘derdini’ o sıra meslektaşlarıyla paylaşmıştı. Birsen ve Meriç de adamın “Bir cuma günü öldüreceğim!” tehdidini önceden bir şekilde duymuşlardı.Evet, bir cuma günü, öğle saatinde, 24 yaşındaki Yılbaş, boşanmak istediği kocası Özmen tarafından, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Servisi’nde staj yaptığı bölümde, 22 Şubat’ta, 12 kurşunla öldürüldü. Hüseyin Özmen, öldürdükten sonra, “Allah-u Ekber” diyerek, çağırdığı kolluk kuvvetlerine teslim olmuştu.
Hüseyin Özmen, hak ettiği cezayı aldı. Ve tasarlayarak bu cinayeti işlediğine kanaat getirildi. Ancak hem savcı hem de katil kararı temyiz etmiş. Karar, Hüseyin Özmen’in tasarlayarak bu cinayeti işlemediği iddiasıyla Yargıtay tarafından bozuldu.
21 Şubat’ta duruşma var. Daha önce davayı izleyen feministler, aktivistler, avukatlar yine orada olacağız; davada yerel mahkemenin, cinayetin tasarlanarak işlendiği kararında ısrar etmesi için çaba harcayacağız.
21 Şubat’ta, saat 9.00’da Çağlayan Adliyesi’ndeyiz

İstanbul Feminist Kolektif
Kadın Cinayetlerine Karşı İsyandayız Kampanyası
Amargi
Bağımsız Feministler
Filmmor
Kadav
Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği
Morçatı
Sosyalist Feminist Kollektif

 

(Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.