Doğa MücadelesiManşet

İzmirli termik santrale karşı 1 milyon oluyor

0

İzmir Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ile Yeşiller Partisi, Aliağa’da yapımına başlanan ve projesi süren 6 termik santral için 1 Milyon İzmirli’yi harekete geçirmek için bir kampanya başlattı.

Kampanyanın başlangıcı olarak, Karşıyaka çarşı girişinde stand kuran EDP ve Yeşiller, ‘İzmir’de yaşam tehdit altında’ başlığıyla 1 milyona ulaşmak için İzmirlilerin desteğini toplamaya başladı.

İzmir’in rüzgar, güneş ve jeotermal enerji kullanarak enerji sorununu çözeceğine inanan İzmirliler dün başlayan “1 milyon İzmirli Termik Santrallere Karşı Kampanyası”na büyük ilgi gösterdi. Kampanyayı başlatan Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi üyelerinin yanı sıra İmece Derneği,  Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP),  İzmir Çevre, Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği (İZÇEV), çevre gönüllüleri, Dikili, Foça, Aliağa ve Menemen’den çok sayıda vatandaşın yanı sıra Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de kampanyanın ilk ayağına destek verdi.

Burada konuşan EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, “Termik santrallerin çevresinde yaşayan insanların kansere yakalanma riski artacak, deniz ekosistemi mahvolacak, Foça’nın denizi kirlenecek. Aliağa-Menemen, Foça-İzmir, kül, duman, asit yağmuru altında kalacak. Hava, su, toprak kirlenecek, tarım yapılamaz hale gelecek. Kömür iklim değişikliğini en çok hızlandıran yakıt türüdür. Oysa, İzmir, rüzgar, güneş ve jeotermal kullanarak enerji üretme şansına sahiptir” dedi.

20 yıl öncesinde bölgeye yapılmak istenen termik santrali, İzmir’den Aliağa’ya 80 kilometrelik insan zinciri oluşturarak önlediklerini hatırlatan Cangı, “20 yıl sonra aynı tehlike yine hortladı. Bir kez daha iş başa düştü. El ele verip, imzalarımızla 1 milyon İzmirli olacağız. Termik santrallere yine geçit vermeyeceğiz. Temiz İzmir ve sağlıklı bir yaşam için, havaya, denize, suya, bitkilere, hayvanlara, insanlara ve tüm canlılara, kısaca yaşama sahip çıkacağız. Bugün burada termik santralleri durdurmak için 1 milyon İzmirli olmanın ilk adımını atıyoruz. Yaşamdan yana olan herkesle buluşacağız. 6 Mayıs’a kadar birlikte örgütleneceğiz. Bu yıl Hıdrellezi Aliağa’da termik santral sahasında kutlayacağız. Termik santral ateşini söndüreceğiz, onun yerine Hıdrellez ateşi yakacağız. İmza stantlarımızda imza verileceği gibi İzmirliler kampanyaya internet adresini tıklayarak da katılabilir” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.