Tarım-Gıda

Tohumlar takasla çoğalacak

0

Türkiye’de tarımsal biyolojik çeşitliliğin korunması, kırsal yaşamın devamlılığı ve doğa dostu geleneksel yaşamın sürekliliğinin sağlanması konularında çalışan ve giderek büyüyen %100 ekolojik pazarlarla TaTuTa ekoturizm projelerii hayata geçiren Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, yerel tohumların kullanılması ve yeniden yaygınlaştırılması için başlattığı “Tohum Takas Ağı” kampanyasını kamuoyuyla paylaşıyor.

Tohum Takas Ağı Projesi ile, proje koordinatörleri ve ziraat mühendisleri öncülüğünde yok olmak üzere olan ya da nesli tehlike altına girmekte olan atalık tohumlar başta olmak üzere, üretimde çeşitli nedenlerle artık kullanılmayan yerli tohum çeşitleri araştırılarak temin edilecek, ardından TaTuTa ve diğer ekolojik üretim yapan çiftliklerde ekimleri sağlanacak. Proje kapsamında, tohumların büyüme ve gelişme süreçleri izlenerek her tohuma özgü karakteristik bilgilere ulaşılması da hedefleniyor. Her ekilen tohumdan yaşamın sürekliliğinin timsali olarak tohumluklar   alınacak ve bu tohumlar da çeşitli etkinliklerle tohum severlerle paylaşılacak. Aynı zamanda bu tohumların, yerel tohum çeşitlerinin korunmasının gerekliliğine inanan hobi bahçeleri, balkon bahçeleri gibi kentsel tarım modellerine de ulaştırılması sağlanacak.

Tüm bu faaliyetler sonucunda yerel tohum çeşitlerinin korunmasına inanan tüm çiftçi ve tohum severler arasında bir “yerel tohum takas ağı” oluşturulması hedefleniyor.

Proje kapsamında minimum 15 dönüm arazide en az 3 yerli tohumun ekilmesi ve çoğaltılması planlanıyor. Bunlar arasında kavılca buğdayı, deli bezelye ve pembe domates ilk olarak öne çıkanlar.

Projenin basın toplantısı 11 Şubat Salı saat 12:00’de Şişli %100 Ekolojik Pazarı’nda gerçekleştirilecek.

Koşmaya dayalı bir sosyal sorumluluk ve kalabalık-fonlama oluşumu olan Adım Adım Oluşumu’nun katkılarıyla gerçekleştirilecek olan kampanya kapsamında 60.000 TL bağış toplanması hedefleniyor. 4 Mart’ta Antalya’da düzenlenecek olan Runtalya koşusundan elde edilecek gelirin projenin sağlıklı devamı için önemli olduğu belirtiliyor. Derneğin websitesinde yapılan duyuruya göre projeye bağışta bulunmak isteyenler aşağıdaki hesap bilgilerini kullanabilirler.

Tohum Takas Ağı Projesi Hesap Numarası
Garanti Bankası Karaköy Şubesi Şube No: 400
Hesap No: 629 55 32
IBAN No:  TR40 0006 2000 4000 0006 2955 32

(Yeşil Gazete)

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.