İklim KriziManşet

İklim vergisine Çin vetosu

0

Avrupa Birliği’nin havayolu şirketleri için başlattığı emisyon harcı tehlikede. Çin yönetimi milli havayolu şirketlerinin, 1 Ocak tarihinde yürürlüğe giren iklim koruma yönetmeliğine katılmalarını yasakladı.

Çin havayolu şirketleri Pekin’in izni olmadan Avrupa Birliği’nin emisyon harcını ödeyemeyecek. Çin sivil havacılık dairesinin konuyla ilgili bildirisinde, havayolu şirketlerinin Avrupa Birliği düzenlemelerine dayanarak biletlere zam yapamayacakları ya da yolcularına ekstra harç ödetemeyecekleri belirtiliyor. Pekin yönetiminin bu kararı, Avrupa Birliği’nin iklimin korunması gerekçesiyle meydana getirdiği uygulamanın boykot edilmesi anlamına geliyor.

1 Ocak 2012’den bu yana Avrupa Birliği havalimanlarına iniş kalkış yapan havayolu şirketleri Avrupa emisyon sertifikası ticaretine katılmak zorunda. Amaç sivil havacılığın da iklimin korunmasına katkıda bulunmasını sağlamak. Avrupa Birliği’nin son çevre inisiyatifi Çin, ABD ve Rusya tarafından boykot ediliyor. Çin sivil havacılık dairesi uygulamanın devletlerarası anlaşmalara aykırı olduğu görüşünde. Pekin’deki Avrupa Birliği heyetinin başkanı Markus Ederer, anlaşmazlığın görüşmeler yoluyla giderilmesini umuyor.

Çin’in AB tarafından yapılan düzenlemeyi tanımadığını açıklaması Avrupa’ya yapılan uçak seferleri açısından değişikliğe yol açmayacak. Havalimanlarının, emisyon ticaretine katılmayan şirketlere kapatılması söz konusu değil. Brüksel’in düzenlemesi, yıllık emisyonlarını hesaplayıp, yılbaşından itibaren biriken emisyon borçlarını sertifika alarak kapatmaları için havayolu şirketlerine 2013 yılının nisan ayına kadar süre tanıyor. Yeni düzenlemeye göre bütün havayolu şirketlerine belli miktarda karbondioksit emisyon izni verilecek.

Devede kulak

Bu yıl için birikmiş emisyon borcunun yüzde 85’inden harç alınmayacak. Bu oran 2013 yılında yüzde 80’e düşecek. Havayolu şirketleri bu miktarın üzerinde ürettikleri karbondioksit için serbest piyasada emisyon sertifikası satın alacaklar. AB temsilcisi Ederer Avrupa’da uygulanan sistemin bu avantajına işaretle, gerçek emisyon maliyetinin havayolu şirketlerinin bütçesine yük getirmeyeceğini söylüyor. Ederer, “Çin yolcu uçakları için emisyon yönetmeliği 1 euro 90 centlik ek maliyet getiriyor. Bu meblağ, Pekin-Brüksel hattı için ödenen bilete ilave edilecek. Bunun, dünyayı kurtarmak, iklim değişikliği ile mücadele etmek ve birlikte ilerleme sağlamak için büyük bir fedakarlık olup olmadığının takdirini size bırakıyorum” diyor.

Çin yönetimi, milli havayolu şirketlerinin Avrupa ile Çin arasındaki seferler için yılda 95 milyon euroluk ek harç ödemek zorunda kalacağını hesaplamış. Çin şirketlerini korumak amacıyla tedbir alınacağını duyuran resmi makamlardan düşünülen karşı önlemlerin ayrıntıları hakkında ise bilgi alınamadı.

Havayolları yasa ihlaline zorlanıyor

AB Komisyonu emisyon ticaretinden yılda 750 milyon euro elde edileceğini, Atlantik aşırı seferler için yolcu başına azami 24 euroluk ek masraf doğacağını hesaplamış.

Çin gibi Amerikan yönetimi de milli havayolu şirketlerinin emisyon ticaretine katılmasını yasaklamayı tasarlıyor. Bu durumda Amerikan şirketleri ya AB, ya da Amerikan yasalarını çiğnemeye zorlanmış olacak. Havacılık uzmanları, bütün dünyada eşit şarlarla uygulanması kaydıyla havayolu şirketlerinin emisyon ticaretine karşı olmadığını belirtiyorlar. Ayrıca havayolu şirketlerindeki en büyük maliyet kaleminin uçak yakıtı olduğu ve yakıt sarfiyatını düşürmeye çalışan şirketlerin doğrudan karbondioksit emisyonuyla mücadele ettiği de yeni düzenlemeye karşı çıkanların argümanları arasında.

(DW)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.