EnerjiManşet

Sadece nükleer santral değil, uranyum da kirletir

0
Münster'de yapılan Uluslararası Uranyum Konferansı'ndan

Münster'de yapılan Uluslararası Uranyum Konferansı'ndan

Münster (Yeşil Gazete) – Almanya’nın Münster kentinde yapılan Uranyum Konferansı‘nda uranyum madenciliğine son verme çağrısı yapıldı.

Uluslararası Uranyum Konferansı Almanya’nın Münster kentinde önceki gün yapıldı. Almanya nükleer karşıtı hareketinden çok sayıda aktivistin yanısıra Fransa, Hollanda, Rusya, Polonya ve Nijer’den nükleer karşıtlarının hazır bulunduğu toplantıya Türkiye’den Korol Diker ve ben katıldık.

Toplantının açılışında önce WISE Uranyum Projesi’nden Peter Diehl uranyum madenciliğinin son durumu hakkında bilgi verdi ve uranyumun çıkarılmasından işlenmesine, zenginleştirilmesinden atık haline gelene kadar geçirdiği tüm aşamalarda yarattığı kirliliği anlattı.

Konferanda katılan nükleer karşıtı aktivistler

Diehl’in ardından uranyum madenlerinin, zenginleştirme ve yeniden işleme tesislerinin ve nükleer santralların olduğu ülkelerden katılımcılar kendi ülkelerindeki durumu anlattılar. Özellikle Polonya’da hükümetin yeni nükleer santral projesi ve Nijer’de halkın uranyum madenciliği yapılan kirlenmiş topraklardaki yaşam mücadelesi büyük ilgi topladı.

Uluslararası konukların sunumları bölümünde biz de Akkuyu projesindeki son durum ve hükümetin Türkiye’deki nükleer santral projeleri hakkında bilgi verdik ve Türkiye’nin “nükleersiz” kalması için dayanışma çağrısı yaptık.

Toplantının Münster’de yapılmasının en önemli nedeni Almanya’nın tek uranyum zenginleştirme fabrikası olan Gronau kentinin çok yakınında olmasıydı. Almanya’daki antinükleer hareket Gronau’nun kapatılması için büyük mücadele yürütüyor. Toplantının ertesi günü Gronau’da bir de eylem yapıldı.

Uranyum Konferansı’ndan daha ayrıntılı izlenimlerimizi hafta içinde Yeşil Gazete izleyebilirsiniz.

Haber: Ümit Şahin (Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.