İklim KriziManşet

Ve Met Office yalanladı… Buzul çağı yalanını yayan gazeteciler utanacak mı?

0

Hürriyet gazetesinde bugün manşetten verilen ve Milliyet, HaberTürk gibi gazeteler ve sayısız internet gazetesi tarafından hemen alıntılanarak yayılan “Mini buzul çağı geliyor” asparagasına, haberin kaynağı olarak gösterilen İngiltere’nin resmi meteoroloji örgütü Met Office’den yalanlama geldi.

Hürriyet’in manşete taşıdığı haberin kaynağı olan İngiliz bulvar gazetesi Daily Mail’i yalanlayan Met Office yetkilileri, haberi yapan David Rose’un kendi söylediklerini çarpıttığını belirtti. Yanıtta haberin çeşitli hatalarla dolu olduğu, yaptıkları bilimsel çalışmaların yanlış yansıtıldığı söyleniyor. Met Office’e göre David Rose, Met Office sözcüsünün sorularına verdiği cevapların hepsini kullanmamış ve hatalı biçimde son 15 yıldır küresel ısınma olmuyor gibi bir yorum yaparak çarpıtma yapmış.

Met Office açıklamasında sözcülerinin Daily Mail muhabirine verdiği yanıtın tamamını yayımlamış. Yanıtta “2000-2009 on yılında ısınma trendinin devam ettiği açıktır ve bu dönem araçsal ölçümlerin yapıldığı 1850’den bu yana en sıcak on yıldır. 2010 tüm zamanların en sıcak yılıdır.” deniyor.

Met Office, haberde iddia edildiğinin aksine önümüzdeki 90 yılda güneş ışınlarında beklenen azalmanın küresel ısınmada sadece 0,08 derece düşme yaratacağı, bunun beklenen 2,5 dereceyle kıyaslanması gerektiği bildiriliyor.

Bu yalanlamanın ardından Daily Mail, Hürriyet ve HaberTürk gibi gazetelerin haberlerini nasıl düzelteceklerini merakla bekliyoruz.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.