EnerjiManşet

Myanmar’da halkın sesi duyuldu

0

Myanmar’da hükümet, çevreye vereceği zararları ve halkın tepkisini göz önünde bulundurarak, planladığı kömürlü termik santralden vazgeçti. Ülkenin Enerji Bakanı, Dawei Kalkınma Proje’si çerçevesinde gerçekleştirilecek olan termik santralin kapatılma kararının ‘insanların sesini dinledikten’ sonra alındığını dile getirdi.

Endüstri devi Italthai Grubu tarafından yürütülen milyon dolarlık kalkınma projesi, çevreye vereceği zararlar ve binlerce insanın yer değiştirmesine neden olacağı için Myanmar’da halk tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Italthai şirketi, geçtiğimiz yıl 10.000 insanın proje nedeniyle yaşadıkları bölgeden ayrılmak durumunda kalacaklarını açıklamış fakat bu insanlara yeni yerleşim yerleri sağlanacağını ifade etmişti. Ancak bu açıklama tepkilerin kesilmesine yetmedi. Enerji Bakanı, projenin iptalinin açıklanmasının ardından, elektrik temini için başka güç kaynakları bulunmasını önerdi.

Myanmar Hükümeti, sebep olacağı göç ve çevresel etkiler nedeniyle kömürlü termik santrallerin kapatılmasına karar verdi. Myanmar küçük bir ülke olabilir ancak bu insanlık için büyük bir karar. Dünyada ilk kez bir hükümet halkın sesini dinledi ve onların doğdukları yerde sağlıklı bir çevrede yaşama haklarına saygılı bir karar verdi. Myanmar Hükümeti’ni tebrik ediyor, ilk adım olarak aynı duyarlılığı şu an Çevre Etki Değerlendirmesi aşamasındaki Gerze Enerji Santrali Projesi için vermelerini bekliyoruz.

(Greenpeace)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.