Kadın

‘Kürtajların yarısı tehlikeli koşullarda yapılıyor’

0

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nce (WHO) yayımlanan yeni sayılar, dünya çapında yapılan kürtajların hemen hemen yarısının sağlıksız koşullarda gerçekleştirildiğini ortaya koydu.

WHO, 2003 yılından bu yana güvenli olmayan koşullar altında gerçekleşen kürtaj sayısının arttığını; Afrika ve Güney Amerika’daki kürtajların hemen hemen tamamının tehlikeli koşullarda yapıldığını bildirdi. Dünya çapında hamile ölümlerinin yüzde 13’ü de, bu bölgelerde, sağlıksız koşullarda yürütülen kürtajlardan kaynaklanıyor.

Sorunun özellikle Afrika’da çok kötü boyutlarda olduğunu vurgulayan Dünya Sağlık Örgütü, her yıl kürtaj sırasında ölen 47 bin kadından 29 bininin Afrika kıtasında can verdiğini belirtti.

Araştırmacılar, kürtaj sayılarında uzun zamandır gözlenen düşüşün durduğunu, bunda, doğum kontrol yöntemleri kullanılmasındaki yavaşlamanın rol oynadığını belirtiyor.

Bilim adamları, kürtaj uygulamasının, kürtajın yasaklandığı ülkelerde daha yüksek olduğunu kaydediyorlar.

Raporun baş yazarı, New York’taki Guttmacher Enstitüsü’nden Gilda Sedgh, Güney Afrika gibi ülkelerde kürtajı yasallaştırmanın, yalnızca kürtaj yaptıran kadın sayısının düşmesini sağlamakla kalmayacağını, kürtaj yaptırmak isteyen kadınların sağlık koşullarını da önemli ölçüde düzelteceğini kaydetti.

WHO raporunda, Doğu Avruğa’daki kürtaj olaylarının da kaygı yarattığı belirtildi. 1990’larda Doğu Avrupa’da her yıl kadınların yüzde 9’unun kürtaj yaptırdığı, 2003’e kadar bu sayıda büyük bir düşüş gözlendiği ama bu ilerlemenin artık durduğu ve Avrupa’nın doğusunda yapılan kürtajların, batıya kıyasla yaklaşık dört kat fazla olduğu bildirildi.

(BBC)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.