KitapManşet

Ejderha dövmeli kıza – Sibel Richter

0

Milenyum Üçlemesi’nin ilk kitabı “Ejderha Dövmeli Kız”; yazar Stieg Larsson.

Lisbeth Salender anlaşılması zor, karmaşık bir karakter. Kitabın ilk sayfalarını okur okumaz kendimi kaptırdım; 645 sayfalık kitabı elime alır almaz okumaya başladım ve sabahın ilk ışıklarındada son sayfalarını okudum. Serinin ikinci kitabını ise hemen almam gerekliydi.

Lisbeth Salender; anti-sosyal, karmaşık, zeki, toplumdan kendini soyutlamayı seçmiş, biseksüel. İsveç’in en büyük güvenlik firmasında araştırmacı olarak çalışmaktadır. Gazeteci Mikeal Blomkvist’in tüm geçmişi hakkında araştırma yapması istenir. Lisbeth’in araştıma yapacağı Mikeal Blomkvist sol tabanlı bir dergi için hazırladığı ekonomi yazısının asılsız olması gerekçesi ile 3 ay hapis yatacaktır ancak hapis cazesının başlamasına henüz zaman vardır. İsveç’in köklü ailelerinden Vanger Ailesi, Blonkvist’den aile biyografilerini yazması için tutar. Gizli görevi ise ailenin yıllar önce kaybolmuş kızı Harriet Vanger hakkındaki gerçeği ortaya çıkarmaktır. Kitapt kayıp bir kadının öyküsünden, din, nazi, yahudiler ve bir seri katilin profiline ulaşırız.

Lisbeth, kadınlara kötü davranan erkeklere kendi adalet sistemiyle cevap verir. Lisbeth Salender karakteri benim gözümde kitabın başından sonuna dek amazon kadınlarına özgü “savaşçı kadın” profilinin içinde yer aldı. Kitabın en önemli özelliği sizi sürprizlerle şok etmesi. Sadece kitabın sonunda değil her bölümün farklı bir sürprizi içermesi Stieg Larrson’un başarısı. Kitabın sonunda yer alan İsveç’te yaşayan kadınlar ile ilgili istatistikler ise oldukça etkileyici.

İsveç ekonomik olarak dünyanın en iyi durumdaki ülkelerinden birisi olmasına rağmen, kadınların işkence gördüğü, tecavüz edildiği, işkence yapmaktan çekinmedikleri, seri katilin ne kadar acımasız  ve vahşi olduğunu, kitapta film izler gibi gözünüzde canlanıyor.

“Ejderha Dövmeli Kız” kadınların güçlü olabilmek için ne kadar büyük bir savaş vermek zorunda kaldığını ve kaçmak zorunda olduğunu gözler önüne seriyor. Adaletin kadınların tarafında işlemediğini görüyoruz. Dinin kadın üzerinde nasıl bir değer olarak işkence yapma hakkı kazandırdığını ve Stieg Larsson’ın sağcı gruplara eleştirel karşıt tavrını görüyoruz.

Kitabın akıcı dili, film izlercesine akan kurgusu sizi sarıp götürecek. Şiddete karşı kadınların birlik olması, eğitim, sağlık, ekonomik, siyasi ve hayatın her alanında güçlenmesi için bu konuda kalıcı çözümler gerçekleştirmeliyiz.

Ejderha Dövmeli Kız
Stieg Larsson
Çeviren: Ali Arda
Pegasus Yayınları
2011

Sibel Richter

twitter.com/#!/sibelrichter

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.