Doğa MücadelesiManşet

“Gerze’yi bırakmıyoruz”

0

Ekoloji Kolektifi, Gerze’de termik santral yapmak isteyen Anadolu Grubu’nun yönetim kurulu başkanı Özilhan’ın açıklamalarına karşı yaptığı açıklamada “termik santralle ‘kalkınacak olan’ bölge insanları değil, Anadolu Grubudur” dedi.

Ekoloji Kolektifi, Gerze’de termik santral yapmak isteyen Anadolu Grubu’nun yönetim kurulu başkanı Tuncay Özilhan’ın Radikal gazetesine verdiği röportaja karşılık yazılı bir açıklama yaptı.

Kolektif, Gerze’deki termik santral karşıtı kitleyi “gürültü çıkaran 50-60 kişi” olarak tanımlayan Özilhan’ı “Gerze halkının muhalefetini azımsatmak için ‘gürültücü azınlık – sessiz çoğunluk’ ya da ‘sabit fikirli çevre örgütleri’ türü klişeleşmiş ifadeler yerine Gerze sokaklarında bir dolaşıp oradaki tepkileri anlamaya çalışmaya” çağırdı.

Özilhan’ın ÇED raporunun “ciddi araştırmalardan sonra hazırlanan bir rapor” olduğunu söylemesine karşılık ise Türkiye’deki ÇED raporlarının bilançosunu, Sinop İl Gıda ve Tarım Müdürlüğü’nün toprağın olumsuz şekilde etkileneceğini belirten görüşünü ve Anadolu Grubu’nun sondaj çalışması için geldiği Gerze’ye giremediğini hatırlattı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Özilhan röportaj esnasında ‘Çevre benim çok önem verdiğim ve sık sık gündeme getirdiğim bir konu’ gibi ifadelerle sermayenin o meşhur maskeli tiyatrosunu yeniden sahneye döküyor ve kendisi özelinde grubuna da ‘yeşil’ bir imaj vermeye çalışıyor. Avrupa’da ‘nehrin kenarında, şehirde santrallar’ var türevi gerçeği yansıtmayan sözlerle termik santrallerin nasıl tertemiz bir enerji yatırımı olacağından dem vuruyor. Öte yandan ‘Kirlilik Avrupa standartlarının altında olacak’, ‘dev bir liman yapacağız’, ‘ithal kömür kullanacağız’ diyerek, yaratacağı kirliliği kendi ağzıyla da teyit ediyor.

“Özilhan nükleere de karşı değil elbette. Bu yüzden ‘Türkiye’de tüm enerji projelerine karşı’ çıkılmasından yakınıyor. Hemen ardından da şu süper ikna edici klasik argümana başvuruyor: ‘E o zaman keselim elektrikleri, karanlıkta oturalım!’ Bu kuvvetli argüman(!) karşısında sadece nutkumuz tutuluyor. Madem öyle Özilhan elektriğini kapatsın da Gerzeliler biraz rahat etsin!

“Özilhan ‘ÇED çıkmazsa üstüne bir bardak su içerim’ demiş ya hani, hiç merak etmesin, prosedürden başka bir şey olmadığını defalarca kez tecrübe ettiğimiz ÇED çıksa da çıkmasa da, Gerzelilerin meşru ve kitlesel mücadelesi en nihayetinde Özilhan’a o bir bardak suyu içirecek!”

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.