Kitap

Sessizliğin Sesi: Türkiyeli Ermeniler Konuşuyor!

0

Türkiye’de en tabu olan konuların biri de Ermeni olmak. Ülkemizde kalan Ermeniler de “öteki olmanın” verdiği bir hal ile sessiz kalmayı, konuşmamayı tercih ediyorlar.

Oysa ki onlara  ses vermek, öteki algısının normalleşmesi ve Türkiye’de demokrasi süreci için çok önemli adımlardan biri geliyor. Milliyetçilikten, ırkçılıktan ayrışmış bir tarih, bir bellek oluşturmamız, geçmişte olanlar ve şu anda aramızda yaşayanlara dair hafıza kaybını gidermemiz gerekiyor.

Hrant Dink Vakfı, bu sessizliğe ses vermek, Türkiye’deki Ermenilerin sesini duyurmak için önemli bir çalışma yaptı. Çalışma, Türkiye’de yaşayan Ermenileri ve Ermeni toplumunun taşıdığı siyasi ve kültürel belleğin izlerini bulmak, kültürel varoluşun sürekliliğini ortaya çıkarmak ve Ermeni kimliğine mensup kişilerin kendilerini ve “öteki”ni nasıl algıladığını bulmak amacını taşıyor.

Bu amaçla İstanbul ve Anadolu’nun değişik kentlerinde yaşayan Ermenilere ulaşıldı, 40 kişiyle sözlü tarih mülakatı yapıldı. Daha sonrasında ise 15 mülakatın toplandığı bir yayın hazırlandı.

Sessizliğin Sesi: Türkiyeli Ermeniler Konuşuyor! adı ile kitapçılarda bulabileceğiniz değerli çalışmayı okurken, anlatılan hikayelerin bu kişilerin yalnızca tarihle ilgili hafızalarını değil, aynı zamanda bugün yaşadıklarını da içerdiğini görebiliyorsunuz.

Kitap 30 Aralık 2011 itibari ile tüm kitapçılarda.

Hrant Dink Vakfı’nın bu ve benzeri çalışmalarını ise www.hrantdink.org adresinden takip edebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

 

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.