DoğaManşet

Doğa korumacılara göre 2011’in en önemli 10 çevre olayı

0

Özellikle yağmur ormanları ile ilgili yayınlarıyla tanınan ve dünyanın en çok ziyaret edilen doğa koruma web sitesi olan MONGABAY.COM’un yazarları Jeremy Hance ve Rhett A. Butler, 2011’in en önemli 10 çevre olayını seçti.

Mongabay’ın listesinde de aktivizm birinci sırada bulunuyor, ama diğer sıraların bu kadar umut verici olduğu söylenemez.

İşte Hance ve Butler’a göre geçen yıla damgasını vuran 10 çevre olayı:

1- Halkın gücü – Aktivizm herşeyi daha iyi yapar: ABD’de yapılan Keystone XL eylemlerinden Myanmar’daki baraj protestolarına kadar büyük protesto eylemleri doğayı tahrip eden eylemlere karşı başarılı oldu.

2- İklim değişikliğinde zaman daralıyor: Geçen yıl sera gazlarının emisyonu rekor kırarak bir önceki yıla göre %6 arttı. Hükümetlerden hala ciddi bir hareket yok.

3- Endonezya yağmur ormanlarında iki adım ileri, bir adım geri: Endoznezya nihayet dünyaca önemli yağmur ormanları yok eden kereste ticaretinin yapıldığı yeni alanlara yönelik bir moratoryumu kabul etti, ama beklenenden çok daha zayıf bir şekilde ve açıklarla dolu olarak.

4- Fukuşima nükleer kazası: 11 Mart’ta Japonya’da meydana gelen 9,0 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin ardından 15 bin kişinin ölmesiyle birlikte Çernobil’den bu yana görülen en büyük nükleer felaket yaşandı. Halen Fukluşima çevresindeki yerleşim yerlerinden boşaltılan ve evlerini terketmek zorunda kalan 90 bin kişi bulunuyor.

5- İki gergedan türünün soyu tükendi: Geçen yıl Vietnam gergedanı (Rhinoceros sondaicus annamiticus) ve Siyah Batı gergedanının (Diceros bicornis longipes) soyunun tamamen tükendiği kesinleşti. Kalan beş gergedan türünden üçünün de soyunun ileri derecede tehlikede olduğu açıklandı. Gergedanların yasadışı avlanması ise sürüyor.

6- Brezilya’dan ormansızlaşmayla ilgili karışık haberler: Brezilya geçen yıl ormansızlaşma düzeyinin 1988’den bu yana en düşük seviyeye indiğini açıkladı. Fakat geçen yıl çıkarılan yeni Orman Yasası ormansızlaşmayı tekrar arttırabileceği için eleştiriliyor.

7- Doğu Afrika’da kuraklık ve açlık: Geçen yıl 5 yaşın altında en az 30.000 çocuğun ölümüne yol açan kuraklık ve açlık iklim değişikliğinin sonuçlarından biri ve her yıl Somali ve Etyopya başta olmak üzere bölgede yaşayan 13 milyon insanı tehdit ediyor.

8- Köpekbalıklarının durumunda iyileşme: Yaban hayatını koruma açısından 2011 köpekbalıklarının yılı oldu. Köpekbalıkları aşırı avlanma ve kirlilik nedeniyle nüfuslarının %90’ını kaybetmiş durumda ve her üç türünden birinin soyu tehdit altında. 2010’da ABD’de kabul edilen av yasağı ve Maldivlerden Honduras’a kadar ilan edilen koruma bölgeleri sayesinde köpekbalıkları ilk kez geçen yıl rahat bir nefes almaya başladı.

9- Aşırı iklim olayları her yerde: Teksas’ta kuraklık, Rusya’da sıcak dalgaları, Pakistan ve Güney Amerika’da seller. İklim değişikliğine bağlı felaketler 2011’de her yerdeydi.

10- Yedi milyar insan: Birleşmiş Milletler’e göre ilk kez geçen yıl 7 milyar insanın yüreği aynı anda atmaya başladı. Bu da 1970’dekinin iki katı insana yiyecek, giyecek, barınacak ye ve eğitim demek.

Mongabay.com’dan alınmıştır.

(Yeşil Gazete)

 

 

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.