Enerji

Fransa’da da nükleerden çıkış konuşuluyor

0

Enerji ve inşaat sektörü uzmanları ile mühendislerden oluşan Paris merkezli düşünce kuruluşu “négaWatt”ın  hazırladığı projeye göre Fransa’da 2050 yılına kadar kullanılan enerjinin neredeyse tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edebilir. Buna ısınma, taşımacılık ve sanayi gibi çeşitli alanlar da dahil. Nükleer enerji, yakıt ya da kömür gibi enerji kaynaklarının yerini biyokütle, rüzgâr ve güneş enerjisi alabilir.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geçen haziran ayında yaptığı açıklamada ülkede nükleer enerjiden elektrik üretiminin orta vadede yüzde 78’den yüzde 40’a düşürüleceğini açıklamıştı. Ancak Sarkozy, ülkede giderek artan enerji ihtiyacının nasıl karşılanacağına bir açıklama getirmemişti.

Negawatt, enerji verimliliği ve tasarruf önlemlerine göre ne kadar wattsaat enerjinin gereksiz olduğunu teorik olarak ölçen bir birim. “négaWatt” adlı kuruluşun amacı da bilinçli enerji kullanımını artırmak ve atmosfere karbondioksit salınımını azaltmayı sağlamak.

“négaWatt” Başkanı Thierry Salomon, Fransa’da nükleer enerji karşıtlığının benimsenmesinin güç olduğunu kabul ediyor. Ancak nükleer atıkların depolanması ve ışınlara maruz kalma riskine dikkat çekerek, nükleer enerji santrallerinin enerji üretiminde beklentileri karşılamadığını da sözlerine ekliyor.

Kuruluşun nükleer enerji uzmanlarından Yves Marignac ise Fransa’daki nükleer santrallerdeki güvenlik risklerine dikkat çekiyor: “Fransız nükleer santrallerin yüzde 80’i 1977-1987 yılları arasında devreye girdi. Eğer 40 yıl ömürleri olduğundan yola çıkarsak 2027 yılında nükleer enerjiden elektrik elde etmek konusunda çıkmaza gireceğiz. O zamana kadar nükleer santrallerin çoğu kapatılması gerekecek. Bu şartlarda 2033 yılında nükleer enerjiden vazgeçmek yerinde olurdu. Ancak öncesinde bunu yapabilmek imkânsız çünkü önce yenilenebilir enerji kaynakları devreye sokulmalı.”

“négaWatt” üyesi Marc Jedliczka da teknik olanaklarla enerji ihtiyacının ciddi oranda düşürülebileceğini belirtiyor. Jedliczka; Fransa’da binaların iyi izole edilmesi, tasarruflu elektronik aletler ve arabalar kullanması gerektiğini belirtiyor ve vatandaşları da bilinçli olmaya çağrıyor. Marc Jedliczka özellikle siyasetçilerin ev ile iş arasındaki mesafelerin kısaltılması için yeni bir kentleşme politikası izlemesi gerektiğini vurguluyor.

Deutsche Welle Türkçe’den alınmıştır. (Suzanne Krause / Çeviri: Deniz Eğilmez)

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.