Yerel

Ege Mahallesi kentsel dönüşüme karşı örgütlendi

0

İzmir’in önde gelen Roman yerleşimlerinden Ege Mahallesi’nde kentsel dönüşüm meselesinde mahalle halkının taleplerini yansıtmak amacıyla kurulan Ege Mahallesi Kent Sorunları, Kültür ve Yardımlaşma Derneği çalışmalarına başladı. Dernek yerel yönetimler tarafından daha önce dile getirilen yerinde kentsel dönüşüm sözünün en kısa sürede uygulamaya geçirilmesini talep ediyorlar.

Yaklaşık olarak 1000 hanenin yaşadığı Ege Mahallesi sakinleri kurdukları dernek aracılığıyla kentsel dönüşümle ilgili taleplerini yerel yönetime aktarmayı planlıyorlar. Mahalle sakinlerinin ortak beklentisi kentsel dönüşümün daha önce söz verildiği gibi yerinde gerçekleştirilmesi. Konuyu değerlendiren mahalle muhtarı Özer Kaleli ise kentsel dönüşüm süreci ile ilgili şu yorumu yapıyor: “Büyükşehir Belediye Başkanımız yerinde kentsel dönüşüm sözü verdi. Bu sözün tutulacağından şüphemiz yok. Ama bize sormadan da proje hazırlamasınlar. Burada sadece bir evde 10 hane yaşıyor. Şimdi buraya bir ev verilirse diğer dokuz aile nereye gidecek. Bunun yaşanmaması için bizlere danışılması gerekiyor. Aksi taktirde sorunların önüne geçilemez.”

Kentsel dönüşümle ilgili tartışmalarda sıklıkla gündeme gelen dönüşümlerin mahalle sakinlerinin mevcut mahallerinden uzaklaştırılmadan yerinde yapılması meselesi hem kültürel hem de ekonomik açıdan önem taşıyor. Uzun yıllardır bir bölgede yaşayan ve geçimlerini o bölgedeki imkanlarla sağlayan yurttaşların bir başka bölgeye gitmek zorunda kaldıklarında kültürel uyum ve geçim sorunları yaşamaları kaçınılmaz oluyor. Nitekim bazı büyükşehirlerde uygulanan kentsel dönüşüm projelerinde bu nokta göz önünde tutulmadığından yeni evlerine nakledilen vatandaşlar kısa sürede geri dönmek zorunda ve zor şartlar altında yaşamak zorunda kalmışlardı.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.