Doğa

Ekvator’a yağmur ormanlarından petrol çıkartmaması için mali yardım

0

Petrol şirketleri yağmur ormanlarını tehdit ederken, dünya yağmur ormanlarından petrol çıkarmasın diye Ekvator’a finansal destek sağlıyor.

Avrupa’dan yerel yönetimler ve hükümetlerin yanısıra Amerikalı film yıldızları, bazı Japon firmaları ve Rusya’dan bazı vakıfların da katkıda bulunduğu fonun amacı gezegenin biyolojik açıdan en zengin bölgelerinden birini petrol şirketlerine karşı korumak. Çıkartılmak istenen ise toplam 900 milyon varil ham petrol…

Birleşmiş Milletler’e göre Amazon yağmur ormanlarının kalbi olarak bilinen Ekvator’daki Yasuni milli parkının 722 millik alanını korumak için 116 milyon dolar yeterli olacak.

Yasunu milli parkı iletişim kurulamayan iki yerli kabilesi ile birlikte gezegenin başka bir bölgesinde yaşamayan memeli amfibi ve kuş cinsleri ile nadir bitkilere ev sahipliği yapıyor. Planlandığı gibi petrol üretim alanı genişletilseydi ekolojik yıkım kaçınılmaz olacak ve 400 milyon ton karbondioksit havaya salınacaktı.

Ekvator %50 gelir kaybına neden olan bu planı kabul etti. Fonun oluşturulması sırasında çevre koruma gruplarının katkısı olmazken özellikle Fransa ve Belçika’dan bazı bölgesel hükümetler, New York’dan bazı bankerler ile Bo Derek, Leonardo Di Caprio, Edward Norton ve Al Gore da katkıda bulunanlar arasında idi.

Almanya ve İtalyan hükümetleri petrol çıkarmamaları karşılığında finansal destek sağlamayı kabul etmezken, Şili, Kolombiya, Gürcistan, Türkiye, Peru, Avustralya ve İspanya gibi ülkelerin fona katkıda bulunmayı vadettikleri söyleniyor.

Bu modeli destekleyenlerin ortak düşüncesi, gezegen için  önemli alanların korunması için oluşturulacak fonun tüm dünya tarafından ortak olarak finanse edilmesi gerektiği seklinde. Nijerya ,Kamerun, Gabon gibi ülkelerdeki petrol rezervlerinin çıkartılmasına engel olmak içinde  benzer projelerin geliştirilmesi düşünülüyor.

Benzersiz biyoçeşitliliği ile vazgeçilmez bir doğal alan olan Yasunu binlerce nadir bitki ve hayvanı barındırıyor.

The Guardian’dan derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.