DünyaManşet

Kazakistan’da seçimler de yasak!

0

Kazakistan’da Merkezi Seçim Komitesi aldığı kararla Kazakistan Yeşiller Partisi’ni (Ruhaniyat) 15 Ocak 2012’de yapılacak seçimlere katılmaktan men etti.

İsmini vermek istemeyen bir Ruhaniyat Partisi yöneticisinin Yeşil Gazete’ye gönderdiği açıklamada Merkez Seçim Komitesi’nin bu kararının tamamen politik sebeplere dayandığı ve arkasında herhangi bir mahkeme kararı olmadığının altı çizildi. Açıklamada, “Özellikle de nükleer santral projelerine karşı çıktığımız ve Zhanaozen’de geçtiğimiz haftalarda yaşanan ve onlarca işçinin ölümüne neden olan polis şiddetini ve Rusya’yla politik entegrasyonu protesto ettiğimiz için seçimlerden uzak tutulmak istendiğine inanıyoruz” denildi.

Merkez Seçim Komitesi’nin sunduğu “resmi” nedenler ise tanıdık türden: Kazakistan Yeşileri (Ruhaniyat) parti kongrelerini “usüle aykırı” yapmakla ve aday listesini yanlış oluşturmakla suçlanıyor. Ruhaniyat yetkilisine göreyse ofislerinde incelemeyi yapan görevliler, parti yönetiminin kendilerine sunduğu belgeleri dikkate almamışlar.

Kazakistan Yeşiller Partisi yetkilisi tüm dünyadaki Yeşiller’i kendileriyle dayanışmaya çağırdığı açıklamasında özellikle Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşil vekillerin “adil bir yargılama” istemesinin önemli olacağını bildirdi. Kazakistan Yeşiller Partisi’nin 72.000’e yakın üyesi var, 2004 seçimlerinde %0.44 oranında oy almıştı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki “Avrupa Birleşik Solu/Kuzey’in Yeşil Solu” (GUE/NGL)adlı parlamenter grubunun üyesi 48 vekil 21 Aralık’ta Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’e gönderdikleri mektupta Zhanaozen Bölgesi’nde yaşananları kınamış, bölgedeki polis ve asker varlığının hemen sona erdirilerek tutuklanan aktivistlerin de salınmasını istemişler ve grevdeki sendikalarla sorunu çözmek için müzakerelere başlanması gerektiğini belirtmişlerdi. Zhanaozen Bölgesi’nde 7 aydır grevde olan petrol işçilerine polis 18 Aralık’ta gerçek mermilerle saldırmış, resmi rakamlara göre 11, alandan gelen haberlere göreyse 40’a yakın işçiyi öldürmüş, 100’e yakınını da yaralamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.