Dış Köşe

İliştirilmiş Gazetecilik ve Uludere – Anıl Çizmecioğlu

0

Meslekte yıllarını geçirmiş bir foto muhabiri ile bir söyleşi sırasında, bize Irak savaşından bir anısını anlatmıştı.

İliştirilmiş gazeteci olarak Amerikan ordusu ile birlikte hareket eden “üstad”, Hummer jiplerden birine binmenin koşullarından bahsediyordu.

Anlattığına göre bu askeri araçlar 3 kişilikmiş. Bir asker aracı kullanır, diğer asker aracın üstündeki silahı kullanır ve bir kişide içeriden silaha mermi temin edermiş. Bir iliştirilmiş gazetecinin araca alınması söz konusu olduğunda, askerlerden birisi çıkarılır ve o muhabir hem işini yapmak hem de silaha mermi temin etmek suretiyle alınırmış. Bu koşulla o araca binen ve o eylemi yaptığını anlatan “üstad”ı dinlerken şoke olmuştuk.

Şimdi daha büyük bir şok yaşamaktayız. Zira bir ülkede yaygın medya yukarıdaki koşullarda bir iliştirilmiş gazeteci konumuna geldi.

28 Aralık gecesi savaş uçaklarının Şırnak’ta sınırdan geçen köylülere ateş açarak onlarca insanı öldürmesinin ardından, yaygın medyanın tutumu hakkında uzun uzadıya düşünmek gerekiyor.

Olayın ardından saatlerce hiçbir haber yapmayan, hiçbir altyazı geçmeyen, saatler sonra yaptığı haberlerde de terör örgütü mensubu bir grubun savaş uçakları ile vurulduğu, PKK’nın terör yuvalarına bomba yağdırdığı ya da üzerlerine bomba düşen bir grup köylünün öldüğü gibi haberler yapan yaygın medya, hükümete ve TSK’ya ne kadar ilişmiş olduğunu açıkça gösteriyor.

Bu yazıyı yazmakta olduğum dakikalarda, olay yerinde bulunan muhabirlerin çektiği fotoğraf ve videolar, Kürt haber ajanslarının ilk elden verdiği kesin bilgilere rağmen, yaygın medya haberi kuşkulu ve taraflı vermeyi sürdürüyordu. Medyanın eskiden de yaptığı gibi bu olayı da ilerleyen günlerde nasıl hasır altı edeceği bütün bunlardan tahmin edilebilir artık.

Meydana gelen olayın detaylarında bir çok kuşkulu ve çelişkili ifadeler var. Ancak burada olayın vahametinin yanında bu yazıda konu olunan diğer vahim durum da medya-hükümet ilişkisinin sonuçlarının onlarca insanın hayatına gösterdiği önemle daha iyi görülebiliyor.

İnsan hayatını bu kadar ucuzlatan, bu savaşı bir Türk-Kürt savaşı haline getiren düzene, yaygın medyanın her gün yaptığı haberlerin dili ve içeriğiyle kuşkusuz çok büyük yardımı oldu ve oluyor.

Son örnekten de çok iyi anlaşılacağı üzere, Türkiye’deki yaygın medya o araca binerek, silaha mermi uzatmayı layıkıyla yerine getiriyor.

Anıl Çizmecioğlu – www.Bianet.org

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.