Tarım-Gıda

Hal yasası 1 Ocak’ta yürürlükte

0

Yeni Hal Yasası 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor. AKP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Ali Boğa, Türkiye’nin en çok yaş sebze ve meyve üreten illerinin milletvekillerini yeni hal yasası hakkında Mecliste bilgi verdi.

Milletvekili Boğa, 2012 yıllında yürürlüğe girecek olan ve kamuoyunda “Hal Yasası” olarak bilinen düzenleme ile ilgili olarak Antalya, Adana, Mersin, Hatay, Muğla, Aydın illerinin AKP’li Milletvekillerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

TOPTAN ÜRETİMİN YÜZDE 25’İ ZAYİ OLUYOR

AKP Milletvekili Ali Boğa moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda, kanunun kendi müsteşarlığı döneminde Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlandığını ve 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe gireceğini açıkladı. Kanunun yaş meyve ve sebze üreticileri, tüketiciler ve belediyeler açısından çok önemli yenilikler getireceğini belirten Boğa, ülkemizde yaş meyve ve sebze ticaretinin 60 milyar dolarlık bir sektör olduğunu ve sektörde 23 milyar dolar tutarında kayıt dışılık olduğunu belirtti. Boğa ayrıca, uygun olmayan depolama, taşıma ve sunma koşullarından dolayı toptan üretimin yüzde 25’inin zayi olduğuna dikkat çekti.

HAL YASASININ GETİRDİĞİ YENİLİKLER

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ali Boğa, “Yeni yasa ile hal kayıt sistemi kurulacak. Böylece ülkemizin herhangi bir yerinde alım ve satıma konu sebze ve meyvelerin miktar ve fiyatlarına ulaşılabilecektir. Toptancı haline bildirimde (Hal Kayıt Sistemine) bulunmak kaydıyla genel olarak hal dışında da toptan alım satım yapılabilecektir. Meslek mensupları kayıt altına alınacak, böylece üreticiler mallarını satacakları tacirlerin irtibat bilgilerine erişebilecek ve onlar hakkında bilgi sahibi olabilecektir. Üreticiler, ürünlerini daha çok kar edebileceği pazarlara yönlendirebilecek, geleceğe yönelik planlama yapabilecek ve tacirler karşısında daha güçlü bir pozisyonda bulunabilecektir.

Hal içi ve dışı işlem maliyetleri azaltılacak, böylece tüketici daha ucuza mal temin edebilecek. Sebze ve meyve fiyatlarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkisi giderilecek, kayıt dışılık azalacak ve buna bağlı olarak belediye gelirleri artacaktır. Semt pazarları modern bir yapıya kavuşturularak, tüketicilere daha düzenli ve hijyenik bir ortamda alış veriş imkanı sunulacaktır. Bu düzenlemeler içinde, pazar yerlerinin kuruluş ve işleyişi, pazarcıların uymak zorunda olduğu kuralar, bu kurallara uymayanlara uygulanacak cezalar, belediyelerin sorumlulukları yer almaktadır. Kanunla, pazarcıların yüksek sesle satış yapmaları yasaklanmış, buna uymayanlara da idari para cezası öngörülmüştür” dedi.

(Ajanslar)

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.