Doğa MücadelesiManşet

Yalova’da savcı doğayı değil, hisseleri düşünüyor!

0

Yalova Çevre Platformu gönüllüleri tarafından, termik santrale karşı 2010 yılında başlatılan ‘Sanatçılar Santralsiz Yalova diyor’ adlı video bülten kampanyası için AKSA’nın suç duyurusu sonrası Yalova Cumhuriyet Savcılığı’nın açtırdığı dava başladı.

21 Aralık 2011 Çarşamba günü, Yalova 1 Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan davada 5 kişi, 2499 sayılı SPK’nın 47/1-A-3  ve TCK’nın 53’üncü maddesinden cezalandırılmaları talebiyle yargılanıyor. Aksa Akrilik Kimya Aş avukatlarının suç duyurusu üzerine savcılığın izniyle, Aksa’nın İMKB’da işlem gören hisse senetlerine değer kaybettirmek iddiasıyla yargılanmalarına başlananlar arasında, çevre gönüllülerinin facebook sitesinde yönetici olan da var, bu videoyu internet sitesinde yayınlayan da.

Azra Akın, Şenay Gürler, Kerem Alışık ve Ateşböceği Ercan’ın, ‘Yalova’da termik santrale hayır’ dediği görüntülerin ve termik santrallerle ilgili klasik görüntülerin bulunduğu video, 20 sanatçıdan oluşan, termik santrallere karşı farkındalık projesinin ilk videosuydu. Mayıs 2010’da birkaç gün yayınlanabilen 3,5 dakikalık video, Aksa tarafından suç içerdiği iddiasıyla açılan 1,5 yıldır süren davada aldırılan ihtiyati tedbir kararı nedeniyle yayınlanmıyor.

Cumhuriyet Savcısının bilirkişi raporuna dayandırdığı iddianamesinde ise, belirtilen videoda, Aksa’da 1999’da yaşanan kimyasal sızıntıdan ve fabrikanın fay hattında olduğundan söz edildiği, bir görüntüde üzerine Aksa termik santrali yazılı ama Aksa’ya ait olmayan foto gösterildiği, başka çevre felaketlerinin görüntülerinin Aksa’ya aitmiş gibi gösterildiği iddia ediliyor. Savcılık, Yalova Çevre Platformu ve TEMA’nın eski il temsilcisi Feride Uyar,çevre gönüllüsü Ceren Uçak, yalovamiz.com internet portalı sahipleri Alper Rodoplu, Kıvanç Rodoplu ve Yalova Çevre Platform Sözcüsü Özlem Akyüz Bayrı için TCK’nın 53’üncü maddesi uyarınca belirli haktan yoksun bırakılmalarını da talep ediyor.

Mahkemede İstanbul Barosu’dan Avukat Avukat Ayşe Aydemir ve Yalova Barosu’ndan Avukat Semahat Öcal tarafından savunulan davalılar, suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi. Avukat Aydemir, bilirkişi raporunun yanlışlıklarla dolu olduğunu ve bu raporla suç iddiasında bulunulamayacağını belirterek, videonun Yalovalıların termik santral kurulmasına karşı anayasal hakları çerçevesinde verdikleri mücadelenin bir parçası olduğunu söyledi.

Mahkeme hakimi Kemal Aydın ise AKSA’nın hisse senetlerinin videonun yayınlanmasının ardından değer kaybedip kaybetmediğinin(!) belirlenmesi için hisse senetleri bilgilerinin Sermaye Piyasası Kurumu’ndan istenmesine karar verdi.  AKSA’nın davaya müdahil olma talebi de, görebileceği zarar dikkate alındığı söylenerek kabul edildi. Yalova’da termik santrale hayır diyenlere Aksa tarafından açılan diğer iki dava İstanbul’da sürüyor. Bu dava ise 30 Nisan 2012’ye ertelendi.

You may also like

Comments

Comments are closed.