Doğa MücadelesiManşet

HES’lere iptal kararı yağdı

0

Son 2 haftada, 5 ilde 9 HES projesi için durdurma ve iptal kararı verildi. HES’lere açılan davalarda eylemcileri sevindiren kararlar çıktı.

Hidroelektrik santral (HES) projelerine karşı açılan davalar, çevrecileri sevindirdi. Son 2 haftada Antalya, Erzincan, Giresun, Trabzon ve Rize’de toplam 9 HES projesi için durdurma ve iptal kararları verildi. Başbakan’ın babaocağı Rize Güneysu’daki HES projesine de mahkeme ‘dur’ dedi.

TRABZON’DA BİR İLK

Tonya ilçesine bağlı Fol Deresi üzerinde yapılması planlanan Çamlı Regülatörü ve HES projesi için valiliğin verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı, Trabzon İdare Mahkemesi’nce ‘iptal’ edildi. Karar 170 HES projesinin bulunduğu Trabzon’da bir ilk.

SİVAS: DEPREM TEHLİKESİ VAR

Sivas İdare Mahkemesi Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yapımı planlanan Gökçeköy HES projesi için valiliğin verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti. Köylülerin açtığı davada, bilirkişi heyeti Malatya Fay Hattı’na yakın alanda herhangi bir jeolojik etüt yapılmadığını da vurgulamıştı.

ANTALYA: 4 HES’E YARGI ENGELİ

Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırlarında bulunan Alakır Vadisi’ndeki 4 HES projesi de yargı engeline takıldı. Antalya 1. ve 2. Bölge İdare Mahkemeleri, Alakır-1, Alakır-2, Kürce ve Dereköy HES için eski adıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yürütmesini durdurdu. Mahkemenin durdurma kararında, projelerin çevreye telafisi imkânsız zararlar vereceği belirtildi.

RİZE: GÜNEYSU’DA İKİ HES İPTAL

Rize Güneysu Gürgen Vadisi’nde, Baro Enerji tarafından yapımı planlanan Alicik HES ile Rize İpekyolu enerji firmasınca planlanan Tepe HES projesi, Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Heyet, projelere bakanlık tarafından verilen ‘ÇED olumlu’ kararında hata ve eksiklikler olduğunu vurguladı.

GİRESUN: VALİLİK İTİRAZ ETMİŞTİ

Giresun’un Keşap ilçesine bağlı Büyükdere Çayı üzerindeki Büyükdere Regülatörü ve HES projesi hakkında verilen yürütmeyi durdurma kararına valilik itiraz etmişti. Valiliğin bu itirazı reddedildi.

TAŞOCAĞINA KARŞI BUĞDAY!

Afyonkarahisar’a bağlı Beyyazı beldesi sakinleri taşocağının kapatılması için dava açan Beyyazı Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği’ne 2 bin 610 lira para yardımı ve 5 ton arpa-buğday bağışı yaptı. Açık ihale usulüyle satılan arpa ve buğdaydan 3 bin 365 TL elde edildi. Beyyazı sakini Hüseyin Gümüştaş “Ürettiğimiz salatalıkları Avrupa’ya ihraç ediyorduk. Taşocağı açıldıktan sonra gönderdiğimiz bütün mahsul iade edildi” dedi. Daha önce HES davaları için ineğini satan, banka kredisi çeken ve müzik albümü hazırlayanlar olmuştu.

(Radikal)

You may also like

Comments

Comments are closed.