EmekManşet

Greve katılım yüksekti

0

Türkiye’de, başta sağlık çalışanları olmak üzere, bazı kamu çalışanlarının katıldığı bir günlük grev kapsamında birçok şehirde etkinlikler düzenlendi.

Greve çıkan çalışanların hedefinde öncelikli olarak, 2 Kasım tarihinde çıkarılan 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) vardı.

Sabah 7:30’da İstanbul’daki Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültesi’nde grev çadırları kuran sağlık çalışanları, hastane bahçesinde ve polikliniklerde grev gerekçelerini anlatan bildirileri hastalara ve diğer çalışanlara dağıttılar.

İstanbul’un iki yakasında grevdeki çalışanların katıldığı yürüyüşler yapıldı, eylemlerin merkezi Beyazıt Meydanı oldu.

Bağımız İletişim Ağı (Bianet)’in haberine göre kortejler halinde Beyazıt’a yürüyen yaklaşık 25 bin kişi, öğle saatlerinde Beyazıt Meydanı’nda toplandı.

Meydandaki mitingde konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Yönetim Kurulu üyesi Osman Öztürk, hükümetin başlattığı sağlık reformu çerçevesinde hem doktorların hem de hastaların mağdur edildiğini söyledi.

Öztürk “AKP 663 nolu KHK’yi gece yarısı, meslek örgütleri, sendikalar, muhalefet, kendi milletvekillerine bile sormadan çıkarttı. Bu KHK ile 1 Ocak’ta yeşil kartlar kaldırılacak. Neredeyse herkes sağlık primi ödeyecek. İlaç başına katkı payı ödenecek” dedi.

Greve destek veren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ise kamu çalışanlarına grev hakkı verilmemesine rağmen bugün hizmetten gelen güçlerini kullanarak grev yaptıklarını söyledi.

Ankara’daki mitinge BDP’li vekillerden destek

BDP milletvekilleri Gülten Kışanak ve Sırrı Süreyya Önder’in de destek verdiği Ankara, Ziya Gökalp Caddesi’nde yapılan mitingde de “hükümetin sağlık alanını ticarete açmasına” tepki gösterildi.

Mitingde yapılan konuşmalarda ayrıca Ankara, Diyarbakır ve İzmir’de greve katılımın yüzde yüz olduğu belirtildi.

NTV’nin haberine göre İzmir’deki greve katılım oldukça genişti, gösterilerin merkezi ise Konak Meydanı oldu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) düzenlediği grev kapsamında devlet hastanelerinde acil servisler dışındaki birimlerde hizmet verilmedi.

KESK’e bağlı bazı iş kollarında çalışanlar da grev sebebiyle görevlerini bir günlüğüne yapmadılar.

Greve çıkan çalışanlar, 2 Kasım tarihinde çıkarılan 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geri çekilmesini talep ettiler.

Türk Tabipleri Birliği söz konusu kararnameyle “üniversite hastanelerine Sağlık Bakanlığı tarafından el konulması, yurt dışından hekim ve hemşire ithalatının önünün açılması ve ilaçta reklamın serbest bırakılması” gibi uygulamaların yolunun açıldığını savunuyor.

Hükümet ise KHK’nin sağlık alanındaki bazı aksaklıkları düzelteceği görüşünde.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.