ManşetYeşil Havadis

Yeşiller: AKP’nin demokrasi karşıtlığı yeni örneklerle devam ediyor

0

Yeşiller Partisi, bugün gazetecilere yönelik olarak yapılan tutuklamalardan sonra bir basın açıklaması yayınladı. Eş sözcüler Yüksel Selek ve Ümit Şahin imzasıyla yayınlanan açıklamada “Yeşiller Partisi olarak yeni anayasa sürecinin inandırıcılığını sağlamak üzere AKP hükümetini derhal baskı ve sindirme politikalarını terk etmeye çağırıyoruz.” denildi.

Açıklamanın tam metni şu şekilde:

AKP’nin demokrasi karşıtlığı, gerekli köşeleri döndükten sonra iyice ortaya çıktı ve her gün yeni örneklerle devam ediyor. AKP’nin topluma sunduğu Avrupa vizyonu bir yere kadardı; dönüldü. Vesayetle mücadele bir yere kadardı; dönüldü. Demokrasi sözleri bir yere kadardı; dönüldü.

Şimdi AKP’nin iktidarını tahkim edecek üç-dört büyük dava aynı anda yürütülüyor ve muhalifler ya ona, ya şuna atılıp bastırılıyor. Bir Cumhuriyet yazarı alınıyor, sonra Oda TV basılıyor, sonra bağımsız gazeteciler, sonra sosyalist dergiler, sonra Kürt hareketinin basını.

Her türlü hak talebi şiddetle bastırılmaya, muhalifler susturulmaya çalışılıyor.

Adil yargılanma hakkı tümüyle ortadan kaldırılmış durumda. Ortam gitgide 12 Eylül döneminin baskı ve yıldırma günlerini andırıyor.

Sistematik bir sindirme hareketine maruz kaldığımız bugünlerde belirsiz bir sivil katılım söylemiyle yeni bir anayasa hazırlığı yapılıyor ve toplumun yeni anayasanın daha demokratik, daha eşitlikçi ve daha özgürlükçü olacağına inanması bekleniyor. Oysa toplum demokrasi dışı uygulamalarına bakarak AKP’nin yeni anayasa konusunda bir dönüş daha yapmasından, yapılacak yeni anayasanın 12 Eylül anayasasını da aratmasından korkuyor.

Yeşiller Partisi olarak yeni anayasa sürecinin inandırıcılığını sağlamak üzere AKP hükümetini derhal baskı ve sindirme politikalarını terk etmeye çağırıyoruz. İfade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırıldığı, devlet şiddetine son verildiği, özel yetkili mahkemelerin kaldırılıp uzun tutukluluk hallerinin bir standart olmaktan çıktığı bir yol temizliği yapılmadan göstermelik katılım uygulamalarının sadece bir göz boyamadan ibaret kalacağını hatırlatıyor ve hükümeti bir kez daha kaygıyla uyarıyoruz.

Yüksel Selek – Ümit Şahin

Yeşiller Partisi eş sözcüleri

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.